Zdrava hrana

Ako primijetite ovu promjenu na jajima, odmah ih bacite jer nisu dobra za jelo

Fina i ukusna, jaja su namirnice pune proteina i pridonose zdravlju. Ipak stručnjaci upozoravaju na jaje ponekad može biti dom opasne bakterije koja može uzrokovati probleme sa zdravljem

Zašto je dobro jesti jaja?

Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sustav koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde kako svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, no to nije istina. Jedina je istina da treba biti umjeren. Naime, jaja predstavljaju najčišći oblik proteina (bjelanjak) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalnu razinu kolesterola ne biste smjeli pojesti više od dva jaja dnevno – opasnosti kolesterola se kriju u žumanjku. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji pomaže regulirati razinu onog lošeg. Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

No ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbjegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savjetuje da je potrebno zaštititi se i provjeriti je li jaje pokvareno prije jela. Evo što će to otkriti da ih trebate baciti…

Promjena boje bjelanjka

Ako je bjelanjak poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici radi bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

"Ova bakterija stvara pigment u bjelanjku jajeta, pa ako primijetiti da bjelanjak nema vama poznatu boju, bacite ga“, savjetuju stručnjaci iz Centra za sigurnost. Pseudomonas bakterija može uzrokovati i druge vidljive promjene Osim boja koje smo naveli, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promjene. Dakle, može se raditi o promjeni mirisa, a bjelanjak može poprimiti i zelenkastu boju.