BHDoktor

Ako vas muči refluks kiseline i GERB, ovo morate znati

GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je hronični i teži oblik refluksa kiseline. Refluks se događa kad se sadržaj iz želuca vrati u jednjak. Ako imate simptome refluksa kiseline više od dva puta sedmično, možda imate GERB, koji, ako se ne liječi, može izazvati ozbiljne komplikacije.

Hronični zdravstveni problemi ponekad se mogu ublažiti promjenom načina života, ali obično je potrebna i neka vrsta medicinske intervencije. Kada su u pitanju kronični problemi, najbolje je oduprijeti se želji za samodijagnosticiranjem i samoliječenjem. Razgovarajte sa ljekarom prije nego što počnete s bilo kakvim tretmanima.

Simptomi GERB-a

Glavni simptom je refluks kiseline. On može uzrokovati neugodan osjećaj pečenja u prsima, koji se može pomaknuti u vrat i grlo. Ovaj osjećaj je često poznat kao žgaravica. Ako imate refluks kiseline, možete razviti kiseli ili gorak okus u stražnjem dijelu usta. Također može uzrokovati povrat hrane ili tekućine iz želuca u usta. Neki drugi simptomi GERB-a su mučnina, bol u prsima, bol prilikom gutanja, otežano gutanje, hronični kašalj, promukli glas i zadah.

Promjene koje pomažu u liječenju GERB-a

održavanje umjerene težine
prestanak pušenja
izbjegavanje teških obroka navečer
čekanje nekoliko sati nakon jela prije nego legnete
spavanje na povišenom jastuku

Oprezno s ‘kućnim’ lijekovima za GERB

Iako određeni kućni pripravci mogu donekle pomoći kada je riječ o povremenim napadima refluksa, ako vam je dijagnosticiran GERB, ipak imate posla s kroničnim problemom. Neki domaći lijekovi koji se prenose usmenom predajom, mogu učiniti više štete nego koristi:

Ispijanje otopine sode bikarbone i vode

Budući da je soda bikarbona alkalna, ima sposobnost neutralizacije kiselosti i uglavnom je sigurna za konzumaciju u malim dozama. No soda bikarbona je bogata natrijem, a također je moguće doživjeti nuspojave ako je konzumirate previše.

Žvakaća guma

Neki misle da, budući da je slina blago alkalna, njezino stimuliranje žvakanjem žvakaće gume nakon jela može pomoći neutralizirati kiselost u ustima i grlu. Iako jedna mala studija iz 2005. godine ide u prilog ovom pristupu, nema dokaza za stvaranje konkretnih zaključaka.

Konzumacija đumbira

Đumbir je uobičajeni kućni lijek za probleme poput mučnine i kiselosti želuca, no još nije dokazano pomaže li doista kod povremenih simptoma žgaravice. Zapravo, upravo suprotno. Prema mnogim studijama, žgaravica je simptom uzimanja previše đumbira.

Konzumiranje mlijeka

Zbog svoje prirodne lužnatosti, mlijeko je još jedan kućni lijek koji se često reklamira kao način za ublažavanje simptoma žgaravice. Nažalost, iako u početku može djelovati umirujuće, masnoće i proteini koje sadrži mogu u konačnici pogoršati simptome žgaravice nakon što se mlijeko probavi.

GERB vs. žgaravica

Važno je napomenuti da postoji vrlo jasna razlika između povremene žgaravice (za koju možda nije potrebna medicinska intervencija) i GERB-a. Većina ljudi s vremena na vrijeme osjeti žgaravicu no to nije razlog za brigu. Ali ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, popraćenu kašljem i bolom u prsima, možda imate posla s GERB-om. Iako ne postoji samo jedan uzrok GERB-a, u tijelu postoji mehanizam koji, kad ne funkcionira ispravno, može povećati vjerojatnost za nastanak bolesti.

Mogući uzroci

Donji ezofagealni sfinkter (LES) je kružni pojas mišića na kraju vašeg jednjaka. Kad radi ispravno, opušta se i otvara kada gutate. Zatim se zategne i nakon toga ponovno zatvori. Refluks kiseline događa se kada se LES ne steže ili ne zatvara pravilno. To omogućuje probavnim sokovima i drugom sadržaju iz želuca da se podignu u jednjak. Hijatalna hernija je pomicanje dijela želuca iznad dijafragme prema području prsa. Ako je dijafragma ugrožena, to može povećati vjerojatnost da vaš LES ne može ispravno obavljati svoj posao. Često konzumiranje velikih obroka može uzrokovati rastezanje gornjeg dijela želuca. To može značiti da nema dovoljno pritiska na LES i da se ne zatvara pravilno. Odlazak na spavanje ubrzo nakon velikih obroka također može stvoriti manji pritisak nego što je LES-u potrebno za ispravno funkcioniranje.

Faktori rizika za GERB

Stil života i određeni zdravstveni čimbenici dijagnozu mogu učiniti vjerojatnijom. To su:

pretilost
trudnoća
poremećaj vezivnog tkiva
pušenje
često konzumiranje velikih obroka
odlazak na spavanje ubrzo nakon jela
hrana pržena u dubokom ulju ili proizvodi od rajčice
gazirana pića, kafa ili alkohol
korištenje velike količine nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL), poput aspirina ili ibuprofena

Prehrambeni okidači za GERB

Konzumacija alkohola i GERB povezani su u mnogim studijama i čini se da što više alkohola pijete, veća je vjerovatnost da ćete razviti GERB. Iako okidači mogu biti vrlo osobni, postoji nekoliko namirnica koje se rutinski navode više od ostalih. To su: hrana s visokim udjelom masti (poput pržene hrane i brze hrane), citrusno voće i sokovi, rajčice i umaci od rajčica, luk, metvica, kava i gazirana pića.

Moguće komplikacije GERB-a

ezofagitis (upala jednjaka)
suženje jednjaka
Barrettov jednjak, koji uključuje trajne promjene na sluznici vašeg jednjaka
rak jednjaka, koji pogađa mali dio ljudi s Barrettovim jednjakom
erozija zubne cakline, bolesti desni ili druge probleme sa zubima