Region

Alarmantno u crnogorskom gradiću Tuzi: Ako se zarazi 40 posto ljudi,150 će ih umrijeti, a 300 završiti na respiratoru

Jedna od najmanjih u Crnoj Gori, općina Tuzi na samoj granici s Albanijom našla se u središtu epidemije koronavirusa pošto je Institut za javno zdravlje registrirao 15 slučajeva zaraze u općini s oko 12 hiljada stanovnika, većinom Albanaca i Bošnjaka.

“Od 34 uzorka ispitana danas, 18 uzoraka bilo je pozitivno od kojih su 15 iz Tuzi. Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako lako širi i može zaraziti veliki broj ljudi”, priopćio je direktor Instituta Boban Mugoša.

 

“Tuzi imaju 15.000 stanovnika, ako bi se samo proširilo na samo 40 posto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i 150 najmanje umrlo. Ovo je drastična situacija. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe”, kazao je on.

 

Rekao je da Tuzi moraju shvatiti da je ovo borba za njihov život i da „moramo svi biti na  tom zadatku“. On je najavio za srijedu istraživanje širine epidemije u Tuzima te je apelirao na stanovništvo tog područija da ne izlazi iz kuće, a da se “oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade izdvoje u posebne sobe”.

Potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović, koji predvodi Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, rekao je da je sinoć počela borba za Tuzi i za cijelu Crnu Goru.

“Građani Tuzi i širom Crne Gore uvijek su bili i mudri i kadri, da istrpe i da prežive, a posebno kada je bivalo teško i kada je bilo najteže. Ovo je bitka koju noćas počinjemo. Moramo je pobijediti za dobro građana Tuzi i za dobro svih građana Crne Gore“, saopćio je Simović.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare