Politika

Aleksandra Pandurević: Tužno je i opasno, ali Dodik i SNSD se uopće ne snalaze na svojim pozicijama

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević poručila je danas da su srpski ministari u Vijeću ministara i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, već bezbroj puta pogazili zaključke Narodne skupštine RS od 26. jula koji se odnose na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene i dopune Кrivičnog zakona BiH.

"Tužno je i opasno, ali oni se uopšte ne snalaze na svojim pozicijama, i u najmanju ruku su se pokazali nesposobnim i nedoraslim da zaštite interese RS. Da bi uspješno radio svoj posao, prvo moraš otići u svoj kabinet, a oni navrate tek jednom u 10-15 dana, prepuštajući ministrici vanjskih poslova Biseri Turković da gospodari i Vijećem ministara i Predsjedništvom BiH", istakla je Pandurevićeva.

Da su im zaključci Narodne skupštine tek noćna mora s kojom ne znaju kako da se iznesu, kaže Pandurević, pokazala je sjednica Vijeća ministara od 30. decembra.

"Baš kao što lopovi najčešće kradu pod okriljem noći i u vrijeme praznika tako su i oni, skriveni iza vela novogodišnje euforije, održali vrlo efikasnu vanrednu sjednicu Vijeće ministara BiH na kojoj su donijeli više odluka. Glasali su ZA, iako zaključak NSRS kaže da će učestvovati u donošenju odluka samo ukoliko tim ”sprečavaju donošenje odluka protiv interese RS”, i to ”sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona”. Prema ovom zaključku, srpski ministri mogu eventualno glasati, ali – PROTIV, u slučajevima kada poslovničke odredbe omogućavaju zakazivanje sjednica i donošenje odluka bez njihovog učešća ili glasanja", pojasnila je Pandurević.

Ona je istakla da je iz Predsjedništva BiH 6. decembra saopšteno da su druga dva člana održala sjednicu i prihvatila jedan međunarodni sporazum. Džaferović i Кomšić, bez Dodika, nisu mogli donijeti ovakvu odluku jer je riječ o spoljnopolitičkoj odluci koja se donosi konsenzusom.

"Od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nismo čuili ni riječ o tome zašto nije bio na sjednici i glasao u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, zašto je dozvolio kršenje Ustava BiH, da li će i kako osporiti odluku koja je donijeta suprotno Ustavu BiH? Sutra će tako donijeti i odluku koja može ozbiljno štetiti RS, a da je naš član Predsjedništva prespava. Nije biran da spava i propušta odluke, nego da radi", upozorava Pandurevićeva.

Ona pojašnjava da su oni koji nisu nakloni RS računali su na tu tradicionalnu nedosljednost Milorada Dodika i SNSD.

"Zategnu konopac do pucanja, dovedu atmosferu do usijanja, a onda sve zaborave. Tako se zadnjih 16 godina otcjepljuju, pa onda podržavaju BiH. Potom ukidaju pravosuđe na nivou BiH, a onda mu povećaju budžet. Takođe, raspisuju referendume koji postanu ankete…“, istakla je funkcionerka SDS-a.

Ona pojašnjava da je uzrok krize u BiH je Inckova odluka da nametne jedan zakon. I ma koliko možda nekom zvučalo apsurdno, vrijeme će pokazati, ti zaključci brane

"Institucije BiH, njihov suverenitet i demokratski kapacitet. Ako se tim institucijama oduzima pravo da odbace nametnuti zakon, nego ga mogu usvojiti isključivo u identičnom tekstu, koji je onda uopšte smisao njihovog rada i postojanja? To ‘NE’ Narodne skupštine, nije samo ‘NE’ jednom Inzkovom aktu, nego je prije svega borba za vladavinu prava, slobodu, nezavisnost i suverenost institucija ove zemlje", smatra Pandurevićeva.

Drugi je problem, kaže ona, što nesposobni i nezainteresovani funkcioneri tzv. ‘srpske reprezentacije’ nisu uspjeli da izlobiraju za pravilnu interpretaciju ovih zaključaka i da pokrenu dijalog za izlazak iz krize.

"Za tako nešto potrebno je imati prijatelje i u Moskvi i Vašingtonu i Briselu, i potrebno je znati raditi posao za koji si biran. Lobiranje je njima, nažalost, ovih 16 godina služilo isključivo za izvlačenje budžetskog novca preko raznih predstavništava, a ne za ozbiljan rad u interesu RS. No, to ne znači da mi kao opozicija, zdrava nacionalna alternativa vlasti, ne treba da insistiramo na rješavanju uzroka krize i da Dodika slijedimo u njegovim zaokretima i politici zategni-popusti. Odgovorna, nacionalna opozicija mora braniti dignitet institucija RS i dostojanstvo našeg naroda. U državničkoj politici nema onog ‘puj-pike više se ne važi’ i podvijanja repa. Ako zbog iscrpljenosti popustimo na ovom nametanju, budite sigurni, da nas iza ćoška čeka novo i pogubnije, bez obzira koliko mi s argumentima i pravom sporili legalitet i legitimitet Christiana Schmidta", zaključila je Pandurevićeva u svojoj analizi.