Pakleni Šund

Amazon kupuje studio MGM i ulazi u veliki rat s Netflixom i Disneyem+. Evo koliki će dio svog bogatstva Jeff Bezos ‘iskeširati‘ za ovaj posao

Amazon kupuje filmski i TV studio MGM! U vijesti koju je objavio Asociated Press, navodi se kako će kompanija prebogatog Jeffa Bezosa iskeširati 8 milijardi i 450 miliona dolara, što će biti najveće kupovina Amazona u historiji nakon što su se za 14 milijardi dolara domogli firme Whole Foods 2017.godine.

Bezos je uvjeren kako će ovom kupovinom moći parirati partnerstvu Netflixa i Disneya+.

AT&T i Discovery su prije samo nekoliko dana, 17. maja objavili kako će objediniti ‘snage’ koje imaju HGTV, CNN, Food Network i HBO.

U ovom trenutku, osim platforme Prime Video, ima i besplatan streaming servis IMDb TV, gdje se zarada ostvaruje objavom reklama za vrijeme emitiranja filmova i zabavnih programa.

PROČITAJTE  7 nevjerovatnih činjenica o najmoćnijoj rijeci svijeta koja nema nijedan most

AP napominje kako će kupovinom MGM Amazon dobiti pravo na korištenje puno veće filmske baze, zabavnih projekata, i filmskih ikona – likova poput Rockyja, RoboCopa, Pink Panthera, a nije za zanemariti niti ulazak u kabelski program Epix, koji je u vlasništvu MGM-a.

MGM je jedan od najstarijih hollywoodskih studija, osnovan 1924. u doba nijemog filma. Ono što je trenutno aktualno, i doći će u ruke Bezosa, su realiti programi “Shark Tank” i “The Real Housewives of Beverly Hills,” kao i novi film iz serijala o Jamesu Bondu.

Amazon ima studio koji je ostvario i neke dobre poslove, pa su dva njihova šou programa, “The Marvelous Mrs. Maisel” i “Fleabag,” dobile nagrade Emmy za najbolje komične serije, a osvojeni su i poneki Oscari, naprimjer posljednji za “Zvuk metala.” Ipak je dobar dio njihove produkcije zakazao kod publike, pa bi ova kupovina mogla značiti nove karte u ratu s drugim servisima i studijima.

PROČITAJTE  'Dubioza kolektiv' pjesmu za 1. maj posvetila 'malina respiratorima': Glasajte za nas u rijaliti šouu: 'Fikret možeš biti ti!'


Povezani postovi: