na Vrbasu

Ambasada Slovenije u BiH organizira diplomatski rafting događaj DiplomatRAFT

Na spustu po rijeci Vrbas učestvovat će većinom diplomati iz diplomatskih misija u Sarajevu i Banjoj Luci
Foto: Ilustracija

Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini u saradnji s Kanjon rafting klubom iz Banje Luke u četvrtak, 7. septembra, organizirat će diplomatski rafting događaj DiplomatRAFT.

Na spustu po rijeci Vrbas učestvovat će većinom diplomati iz diplomatskih misija u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i predstavnici civilne zaštite iz cijele BiH.

DiplomatRAFT počinje pozdravnim govorom ambasadora Slovenije Damijana Sedara u Kanjon rafting centru i konobi Pastir Kanjon kod Banja Luke, a spust po Vrbasu počinje u 12 sati i završava oko 14.30 sati povratkom u rafting centar.

Osnovna poruka DiplomatRAFT-a 2023 je upozoravanje na značaj održavanja čistih voda, naročito poslije katastrofalnih poplava u Sloveniji - značaj pravilne i blagovremene regulacije rijeka. Tom prilikom se Republika Slovenija ponovo zahvaljuje BiH za svu pruženu pomoć.

Slovenija je država s bogatim i čistim izvorima vode, dobrim znanjem o cjelokupnom gospodarenju vodnim izvorima i pravom do pitke vode, koja je zapisana i u ustavu.

Slovenija ističe vodu kao temeljni faktor održivog razvoja, zaštite životne sredine, ostvarivanja klimatskih ciljeva, te sigurnosti i mira, oslanjajući se na bogatu stručnost i iskustvo u prekograničnoj vodnoj saradnji.

Prioritetne oblasti slovenske vodne diplomatije su: voda, mir i sigurnost, prekogranična vodna saradnja i veza između voda i klimatskih promjena, saopćeno je iz Ambasade Slovenije u BiH.

Voda je bila jedno od prioritetnih međusektorskih pitanja slovenskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije 2021. godine. Cilj Slovenije bio je uspostavljanje sveobuhvatnog pristupa tretmanu vode u EU, njeno plasiranje u sve aspekte vanjskog djelovanja EU, te jačanje vodne diplomatije EU.

Slovenija je aktivno učestvovala i u pripremama za Konferenciju UN o vodama u martu 2023. godine u New Yorku. Radila je sa zemljama istomišljenicama na ambicioznom i akcijski orijentiranom ishodu konferencije i na imenovanju specijalnog izaslanika UN-a za vodu.

Slovenija je veliki zagovornik prekogranične vodne saradnje. Bili su glavna pokretačka snaga u uspostavljanju Komisije za sliv rijeke Save i aktivni su učesnici Komisije za sliv rijeke Dunav.

Dio su UNESCO-vog prvog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u pet zemalja. Slovenija je jedna od najaktivnijih strana Konvencije UNECE o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera, te će preuzeti predsjedavanje Konvencijom od 2024.-2027. godine.