Američki general Mike Minihan, SAD, Kina
Svijet

Američki general poslao šokantno pismo vojsci: Pripremajte se, uskoro idemo u rat s Kinom

Američki general vazduhoplovstva izjavio je kako postoji mogućnost rata s Kinom za dvije godine. On je zatražio od svojih vojnika da se pripreme u skladu s tim.

General Mike Minihan, komandant Zračnih snaga američkog ratnog vazduhoplovstva, poslao je pisanu poruku svojim trupama:

“Nadam se da griješim, ali osjećam da ćemo se boriti protiv Kine 2025. godine”, napisao je američki general. To je objavila je televizija NBC.

Istaknuvši da će 2024. godine biti održani predsjednički izbori i u SAD i u Tajvanu, koji je u sukobu suvereniteta s Kinom, Minihan je upozorio da u ovom razdoblju kada će pozornost Washingtona biti okrenuta unutrašnjoj politici, Kina može iskoristiti priliku i krenuti prema Tajvanu.

Minihan je zatražio od trupa da se pripreme za takav sukob. Uputio ih je da izvijeste o svojim naporima u tom pogledu do 28. februara.

Na ovu temu oglasio se i glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) brigadni general Patrick Ryder.

“Strategija nacionalne odbrane jasno pokazuje da je Kina sve veća prijetnja. Kao Ministarstvo odbrane, naš fokus je održati mir u Indo-pacifičkoj regiji radeći s našim saveznicima i partnerima”, rekao je Ryder.

Philip Davidson, tadašnji zapovjednik američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je u svojoj izjavi Odboru za oružane snage Senata u martu 2021. da bi Kina mogla pokušati invaziju na Tajvan do 2027.

Philip Davidson, tadašnji komandant američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je pred Odborom za oružane snage Senata u martu 2021. da bi Kina mogla pokušati invaziju na Tajvan do 2027.

Ranije ovog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin također se oglasio u vezi s mogućnošću invazije Kine na Tajvan.

“Nedavno smo svjedoci provokativnog ponašanja kineskih snaga i njihovih nastojanja da stvore novu normalu. Ali imam ozbiljne sumnja znači li to neposrednu prijetnju invazijom”, rekao je Austin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare