VOJNA POMOĆ

Amerika najavila slanje oružja Ukrajini vrijednog 100 miliona dolara, evo šta su obećali

Paket koji je najavio američki State Department vrijedan je 100 miliona dolara i već ga je odobrio američki Kongres

Ukrajina će primiti još jedan paket vojne pomoći od Sjedinjenih Država za nastavak borbe protiv Rusije, uključujući prijeko potrebno streljivo za ukrajinsku vojsku.

Paket koji je najavio američki State Department vrijedan je 100 miliona dolara i već ga je odobrio američki Kongres. Paket naoružanja uključuje, između ostaloga, protuzračne rakete Stinger, višecijevni raketni bacač Himars i topovsko streljivo. "Bit će više topovskih granata, koje su sada posebno potrebne", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svojoj dnevnoj videoporuci.

Austin uvjeravao Zelenskog da Ukrajinu podupiru obje američke stranke

Zelenski je rekao da se o pomoći razgovaralo tokom jučerašnjeg posjeta američkog ministra odbrane Lloyda Austina Kijevu. Sastanak je opisao kao produktivan i zahvalio je SAD-u na zadržavanju svoje "vodeće uloge u pružanju pomoći". Austin je rekao da je važno osigurati odgovarajuće vojne sposobnosti i razumno ih integrirati kako bi se na frontu mogli postići pravi učinci.

Uvjeravao je Ukrajinu da Kijev ima "dvostranačku podršku" u oba doma Kongresa, uprkos činjenici da su neki američki političari doveli u pitanje potrebu zadržavanja američke pomoći na sadašnjoj razini.

"Kritično je da Kongres poduzme korake kako bi podržao Ukrajinu usvajanjem predsjednikova zahtjeva za dodatnim financiranjem", stoji u saopćenju State Departmenta.