Svijet

Amerikanci su davno potajno kupili sovjetsko oružje. Sada ga šalju Ukrajini da im pomogne u borbi protiv Rusa

Sjedinjene Američke Države poslat će u Ukrajinu dio svoje vojne opreme proizvedene u Sovjetskom savezu koju su tajno nabavili prije više desetljeća, otkrili su američki dužnosnici za The Wall Street Journal (WSJ).

Riječ je, između ostalog, o protuzračnom sistemu SA-8 (u Sovjetskom savezu poznatom i pod nazivom 9K33 Osa) kojeg su Amerikanci potajno nabavili kako bi ispitali sovjetsku tehnologiju, a kojeg su Rusi desetljećima distribuirali saveznicima diljem svijeta. Ovo se oružje šalje u Ukrajinu jer je kompatibilno s njihovim sistemima te ga ukrajinski vojnici znaju koristiti. Pentagon je odbio komentirati ovu informaciju koja dolazi u trenutku kada administracija američkog predsjednika Joea Bidena sve snažnije daje podršku Ukrajini u protuzračnoj odbrani.

Baza u Alabami

Portal piše kako je 1994. primijećen golemi sovjetski transportni avion na aerodromu Huntsville, a naknadno se otkrilo da je u njemu bio velik broj raketnih lansera S-300 koje je Pentagon za 100 miliona dolara kupio od Bjelorusije, što je otkrio neimenovani dužnosnik koji je sudjelovao u misiji.

Dio tog sovjetskog arsenala još se čuva u bazi u Alabami, no izvor Telegrapha kaže kako S-300 nije među naoružanjem koje je poslano u Ukrajinu, što se posumnjalo nakon što je u tu bazu nedavno sletio vojni avion C-17.

Američki Kongres nedavno je odobrio Bidenovu odluku o transferu dijela naoružanja Ukrajini kao i zemljama članicama NATO saveza, što uključuje avione, streljivo, vozila te drugo naoružanje koje je već na drugim teritorijima ili je u postojećim zalihama.

Republikanski senator Joni Ernst iz Iowe kaže da će transport naoružanja iz sovjetske ere biti pokriven tom, najnovijom odlukom.

Ukrajina već posjeduje naoružanje iz sovjetske ere, uključujući raketni lanser "zemlja-zrak" S-300, koji se koristi za mete bliskog do srednjeg dometa poput borbenih aviona i balističkih projektila. No, protiv ruskih borbenih helikoptera i zrakoplova koji lete na nižim visinama mogu biti učinkovite samo Stinger rakete koje će SAD i NATO također omogućiti Ukrajini.

SAD smatra da će nova pošiljka protuzračnih sistema omogućiti Ukrajini kontrolu nad svojim zračnim prostorom, nakon što je NATO odbio ukrajinske molbe da se uspostavi zona zabrane letenja iznad zemlje, kako bi se zaustavili svakodnevni zračni napadi. Dužnosnici objašnjavaju kako bi takva odluka mogla SAD i NATO uvesti u izravan sukob s Rusijom, što Biden pokušava izbjeći na sve moguće načine.

Ojačavanje odbrambenih kapaciteta

Biden ove sedmice putuje u Bruxelles kako bi na NATO summitu raspravio aktuelnu situaciju, potvrdila je njegova glasnogovornica Jen Psaki. Potpredsjednica Kamala Harris, državni sekretar Antony Blinken te ministar odbrane Lloyd Austin također su bili u posjetu zemljama istočnog bloka NATO-a kako bi raspravili o mogućnostima ojačavanja ukrajinskih odbrambenih kapaciteta. Austin je prošle sedmice bio u posjetu Slovačkoj gdje se razmatrala mogućnost slanja sistema S-300 iz arsenala te zemlje. Slovačka je rekla kako njima to odgovara pod uvjetom da im SAD nadoknadi ono što pošalju u Ukrajinu, no dogovor još nije postignut.

WSJ objašnjava kako američko naoružanje, poput sistema Patriot, nije prikladno za ukrajinsku vojsku jer bi zahtijevalo mjesece obuke ukrajinskih vojnika, što je nešto što si Ukrajinci u ovom trenutku ne mogu priuštiti. No, rješenje je možda u slanju Patriota u Slovačku iz Njemačke i Nizozemske.

- Razgovaramo sa SAD-om - potvrdio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad. Ponovio je kako se Slovačka spremna odreći svojih S-300 ako SAD garantira primjereno naoružanje drugog tipa.