historija se ponavlja

Analitičar upozorava: Ako balon pukne, ekonomske posljedice bi mogle biti kobne

Početkom ovog stoljeća internet je počeo dobivati na popularnosti, a poplava različitih internetskih kompanija izazvala je veliko ulaganje u njih.

Taj "dot com bubble" odnosno balon koji je nastao, dosegnuo je svoj vrhunac početkom 2000. godine da bi se potom ispuhao.

Propast kompanija

To je rezultiralo propadanjem brojnih do tada velikih i poznatih firmi koje su se fokusirale na internet.

Slična se situacija, ako je vjerovati analitičarima, ponavlja, ali ovog su puta u središtu pozornosti firme koje se bave umjetnom inteligencijom (AI), prenosi Dnevnik.

Naime, analitičar Richard Windsor u svojoj je bilješci objavljenoj na Radio Free Mobileu, napisao šta bi se moglo dogoditi ako "AI balon" - pukne.

Kapital se nastavlja slijevati u sektor umjetne inteligencije, ali se veoma malo pažnje posvećuje temeljima firmi, napisao je Windsor.

Da Windsor možda i nije tako daleko od istine, pokazuju situacije koje smo mogli vidjeti posljednjih mjeseci.

Cijela situacija s OpenAI i Microsoftom koji je uložio čak 13 milijardi dolara u tu kompaniju, ali "nije akvizirao", pobudila je nelagodu u investitorima.

Širom svijeta pojavljuju se hiljade AI startupova koji trebaju golema sredstva za rad, a ne mogu garantirati da će njihov AI model biti uspješan.

Stoga Windsor upozorava firme da stanu na kočnicu i ne jure u sve što se može povezati s umjetnom inteligencijom.

"Upravo se to dogodilo s internetom 1999. godine, autonomnom vožnjom 2017. i generativnom umjetnom inteligencijom 2024.", navodi Windsor.

No, on nije jedini koji upozorava na potencijalni "AI balon". U julu 2023. godine, nedavno smijenjeni izvršni direktor Stabiliti AI, Emad Mostaque, upozorio je bankare da bi ovo mogao biti "najveći balon svih vremena".

I glavni izvršni direktor DoubleLine Capitala, Jeffrey Gundlach, usporedio je ludilo za umjetnom inteligencijom s "dot com balonom".

Umjetna inteligencija

Windsor je upozorio da bi se na udaru mogla naći Nvidia, koja je trenutno jedina firma koja ostvaruje opipljivu dobit od interesa koji je potaklo ulaganje u generativnu umjetnu inteligenciju.

Iako bi Nvidia vjerojatno preživjela "pucanje AI balon", njeni klijenti, firme koji su pružatelji usluga generativne AI - ne bi.

U konačnici, stotine startupa koji razvijaju modele umjetne inteligencije, mogle bi kupiti velike firme kojima tako nešto nedostaje u njihovom portfelju.

No, posljedice na finansijsko i ekonomsko tržište koje bi "pucanje AI balona" imalo, trenutno je teško predvidjeti. Analitičari upozoravaju kako, ako se ponovi "pucanje dot com balona", to bi moglo imati dalekosežne posljedice

Sjetimo se samo da je "pucanje dot com balona" dovelo do pada berzi i recesije, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Evropi.