Šta nas čeka?

Analiza Adija Ćerimagića: Je li ovo najava onoga što dolazi?

Da li je istovremeni vatromet večeras u 20 sati u Beogradu i širom RS signal Zapadu (dok ispituje nedavne srbijanske parlamentarne izbore)?

Jučer je u Banjoj Luci obilježen neustavni dan RS. Usto, i krna slava. Sve sa zvanicama, posebno iz Srbije. Danas će se obilježavanje nelegalnog dana nastaviti i u Brčko distriktu.

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić komentirao je pomenuti dan i upitao da li je neviđena (i militarizovana?!) srbijanska delegacija na ovogodišnjem 9. januaru u Banjoj Luci slučajnost? Da li je istovremeni vatromet večeras u 20 sati u Beogradu i širom RS signal Zapadu (dok ispituje nedavne srbijanske parlamentarne izbore)?

Ili je to znak onoga što dolazi i najava namjera?

"U svom pismu Miloradu Dodiku, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je upozorio na to da se "plaši da vrijeme velikih izazova, kako za Srbiju tako i za (Republiku) Srpsku, tek dolazi. Ovo pišem… jer izazovna vremena možda ne postoje odvojeno za Srbiju i (Republiku) Srpsku", navodi Ćerimagić te citira srbijanskog ministra u Banjoj Luci:

„Gospoda u Bruxellesu, Washingtonu, a posebno u Berlinu, nemaju problema sa Miloradom (Dodikom), Nenadom (Stevandićem, predsednikom Skupštine RS), Željkom (Cvijanović) ili Danicom (Grujičić, ministricom zdravlja Srbije). Svađaju se sa svim Miloradima, Nenadima, Željkama i Danicama, sve dok ne priznaju sve zločine koje su njihovi sunarodnici počinili protiv Srba, i mole nas za oprost… Republika Srpska treba da postoji kao država koja je proizašla iz letova Kozare i traktora Krajine", a onda podsjeća na to šta je kazao Aleksandar Vulin, bivši direktor Obavještajne agencije (BIA) srbije, bivši ministar unutrašnjih poslova i odbrane:

"Ne može biti RS bez Srbije. Nema srpskog svijeta bez RS. Mi smo jedno. U Strategiji odbrane Republike Srbije, usvojenoj prije nekoliko godina, kao tačku jedan postavljamo da je svaki napad na RS napad na Srbiju. Kao i da je svaki čin ugrožavanja interesa RS čin ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa Srbije. Mi smo jedno. Da li postoji ova ili ona granica u datom historijskom trenutku, treba prepustiti ovoj generaciji srpskih političara da rade na tome da granice ne postoje. Šta god da je, sada smo jedno. I uspjeli smo da postanemo jedinstveno političko tijelo za nekoliko godina, nešto o čemu su naši preci mogli samo sanjati."

Porfirije, patrijarh srpski, dodaje dalje, kazao je:

„Kao neko ko vas poznaje (predsjednik Milorad Dodik), vjerujem i znam da su Vaše namjere čiste i časne i da nemaju za cilj da nekom naude. Vaša namjera nije da nekome oduzmete nešto, nešto što mu pripada. Sasvim suprotno, Vaša namjera je da zaštitite ono što je Vama i svima nama ovdje dato kao dar od Boga."

Potom nabraja ko je sve činio ovogodišnju srbijansku delegaciju u Banjoj Luci:

Predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), potpredsjednik Vlade, ministar odbrane, ministar zdravlja, ministar informacija i telekomunikacija, predsjednica Narodne skupštine, najmanje 9 poslanika u Narodnoj skupštini…
Zatim, načelnik Generalštaba Vojske Srbije (na slici ispod tokom sinoćnjeg sastanka sa Dodikom, a u uniformi tokom današnje parade), Danilo Vučić, sin Aleksandra Vučića, bivši direktor Obavještajne agencije (BIA).

Na kraju slije napomena, u Banjoj Luci, uprkos nekim glasinama, nisu se mogli primijetiti nijedna delegacija/službenik iz Crne Gore.