Magazin

Angelina se oglasila o situaciji u Iranu: ‘Ženama ne treba nadzor nad moralom, treba im sloboda’

Iranci ne prestaju protestovati zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapsila iranska policija za 'moral' jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu

Glumica i humanitarka Angelina Jolie (47) pružila je podršku ženama u Iranu koje već danima protestuju za svoja prava nakon smrti mlade djevojke Mahse Amini.

Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana. Svima onima koje su desetljećima preživjele i odupirale se, svima koje danas izlaze na ulice, Mahsi Amini i svim mladim Irankama poput nje - napisala je Angelina.

"Ženama ne treba nadzor nad njihovim moralom, preodgajanje njihovih umova ili kontroliranje njihovih tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja i prijetnji. Za sve žene Irana, vidimo vas" - dodala je.

Podsjećamo, Iranci ne prestaju protestovati zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapsila policija jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Aminina smrt je potpalila tinjajući bijes ljudi diljem Islamske Republike zbog ograničavanja ličnih sloboda, uključujući i stroga pravila odijevanja za žene i djevojčice.