Anketa CNN-a: Biden je pobjednik debate

121

Joe Biden bio je bolji u noćašnjoj posljednjoj debati uoči američkih izbora, prema anketi koju je kod onih koji su gledali debatu proveo CNN.

Sveukupno 53% glasača koji su gledali raspravu reklo je da je Biden pobijedio u dvoboju, dok je 39% reklo da je to učinio predsjednik Donald Trump.

Gledatelji su još jednom rekli da su Bidenove kritike Trumpa uglavnom bile korektne (73% je reklo da su bile poštene, 26% nepravedne), a podijelili su se oko toga jesu li Trumpovi napadi na Bidena bili pošteni (50% je reklo da, 49% ne).

Što se tiče općeg dojma o Trumpovu učinku u debati, samo 28% je reklo da misli da je aktuelni predsjednik pobijedio u raspravi, a 67% je njegovu kritiku na račun Bidena nazvalo nepravednom.

Sve u svemu, rasprava nije puno utjecala na promjene u dojmu o kandidatima.

Povoljni stavovi o Bidenu prije rasprave iznosili su 55%, a u intervjuima nakon rasprave održali su se stabilnima i iznosili su 56%. Isto tako, dojam o Trumpu je ostao stabilan, 42% je reklo da ima povoljan stav o predsjedniku u intervjuima vođenim prije rasprave u četvrtak, a 41% je to isto reklo poslije.

Međutim, više promatrača rasprave reklo je da je Trumpov nastup potaknuo veću zabrinutost kako će se ponašati na predsjedničkoj funkciji (55%) nego Bidenov (41%).

Većina Amerikanaca koji su gledali debatu preferirali su Trumpa u odnosu na Bidena u ekonomiji (56% smatra da bi Trump to bolje riješio u odnosu na 44% koji kažu da bi Biden bio bolji), a prilično su se ravnomjerno podijelili kada je riječ o vanjskoj politici (50% preferira Bidena, 48% Trumpa).

Biden dobro stoji oko korone, klimatskih promjena i rasne nejednakosti i bolje stoji kod žena nego kod muškaraca
Veću prednost nad Trumpom Biden je stekao kada je riječ o upravljanju koronavirusom (57% preferira Bidena, a 41% Trumpa), klimatskim promjenama (67% za Bidena, 29% za Trumpa) i rasnoj nejednakosti u SAD-u (62% za Bidena, 35% za Trumpa).

Na Bidena se također uglavnom gledalo tako da nudi bolji plan za rješavanje problema zemlje (54% za Bidena, 42% za Trumpa), a glasači su se podijelili oko toga ko je bio jači vođa (po 49% za oba kandidata).

Iako je noćašnja debata bio daleko manje sporna od prve, Bidena su ljudi bili znatno skloniji gledati kao onoga koji izravno odgovara (62% je reklo da je to Biden, a 31% Trump).

Zanimljiv je podatak i da su žene više navodile Bidena kao pobjednika debate, 60% žena je reklo da je Biden pobijedio, 35% Trump, dok je među muškarcima 47% reklo da je Biden pobijedio, 44% da je Trump. Neodlučni birači su također kao pobjednika većinski navodili Bidena (55% Biden, 36% Trump).

Sveukupna prednost Bidena nad Trumpom u CNN-ovoj anketi nakon finalne debate od 53 posto naprama 39 posto je za samo za jedan postotni bod veća nego što je bila pobjeda Hillary Clinton nad Trumpom prije četiri godine, no svejedno je druga najveća u CNN-ovim anketama nakon finalnih debata.

Najveća je ona Baracka Obame nad Johnom McCainom nakon finalne debate 2008. godine kada je Obama imao 58 posto naprama 31 posto McCaina.

Anketu je CNN nakon debate proveo telefonom i uključuje intervjue s 585 registriranih birača koji su gledali predsjedničku debatu.