potezi očajnika

Argentini prijeti bankrot, novčanice postaju bezvrijedne

Mnogi se analitičari slažu da vlada nema pravi odgovor na inflaciju pa svi očekuju rješenje na predsjedničkim izborima

Argentina je prije ljeta u opticaj pustila novu novčanicu od 2.000 pezosa, zato što je galopirajuća inflacija desetkovala vrijednost nacionalne valute.

No, u trenutku kada je izdana, nova novčanica s najvišom istaknutom vrijednosti odgovarala je kursu od 8,21 dolar. I to je bilo službeno, ondje gdje se dolari zbog stroge državne kontrole nad deviznim kapitalom mogu kupiti.

Crno tržište

A na crnom tržištu - 2.000 pezosa vrijede upola manje, 4,8 dolara.

Novčanica od 2.000 pezosa sada je bezvrijedan komad papira jer inflacija uništava zemlju i prijeti joj bankrot.

Argentinska vlada povlači poteze očajnika. U iduća tri mjeseca gotovo četiri miliona umirovljenika dobivat će pomoć od stotinjak dolara mjesečno. Radnicima će se omogućiti povoljni krediti kako bi popunili rupe u kućnom budžetu.

Samozaposleni će imati maksimalne porezne olakšice. No ni te mjere neće biti dovoljne.

"Stanje je i više nego dramatično, zaista ne znam kako ću platiti najam ovaj mjesec. Nemam dovoljno ni za režije. Ljudi su bijesni, gledaju cijene mesa i prigovaraju da je skupo.

Imaju pravo, ali za te cijene nisam ja kriv. Ako se ovako nastavi, mislim da ćemo biti prisiljeni zatvoriti mesnicu", rekao je mesar Marcelo Capobianco.

Vlada je svjesna svih problema pa nudi novi paket vezan uz podrške za kupovinu hrane. Uvode se subvencije za poljoprivrednike i ukidaju brojne naknade kako bi cijene hrane bile što niže.

Rekordna inflacija

No, nemoguća je to misija. Cijene rastu u nebo, a kupuje se sve manje.

Što se tiče same inflacije, niko tačno ne zna kolika je ona uistinu, prenosi HRT.

"Na koji to način vlada računa visinu inflacije? Na onaj koji njoj odgovara pa prikazuje da je manja nego što je. Prema našim izračunima, ona iznosi 180 posto godišnje.

To je rekordna inflacija. Sve zemlje u regiji imaju inflaciju, ali nitko nema takvu - rekordnu", istaknuo je Damian Di Pace, financijski analitičar.

Mnogi se analitičari slažu da vlada nema pravi odgovor na inflaciju pa svi očekuju rješenje na predsjedničkim izborima u oktobru.

Vladajući kandidiraju sadašnjeg ministra privrede. Opozicija nudi bivšu ministricu sigurnosti, koja ima simpatije javnosti zbog dokazanih organizatorskih sposobnosti.