GEOMETRIJSKO ČUDO

Arheolozi ushićeni: ‘Ovo bi moglo biti najvažnije otkriće 21. vijeka’

Ispod hrama u drevnom razrušenom gradu Taposiris Magna arheolozi su otkrili prostrani tunel koji stručnjaci nazivaju "geometrijskim čudom". Struktura je otkrivena 13 metara ispod površine zemlje tokom trajnih iskopavanja hrama. Tunel visok 2 metra bio je isklesan kroz nevjerojatnih 1.305 metara vapnenca.

Prema egipatskom Ministarstvu turizma i starina, dizajn tunela sličan je tunelu Eupalinovom dužine 1.306 metara - akvaduktu iz 6. vijeka pr. Kr. na grčkom otoku Samosu, često nazivanom čudom inženjeringa. I čini se da je tunel Taposiris Magna jednako impresivan. Svrha tunela trenutno je nepoznata, s dijelovima koji su potopljeni vodom. Martinez, koja radi u Taposiris Magna od 2004. godine u potrazi za izgubljenom grobnicom Kleopatre VII, vjeruje da je tunel obećavajući trag.

Gdje vodi tunel?

Taposiris Magna osnovana je oko 280. godine pr. Kr. od strane Ptolemeja II, sina slavnog generala Aleksandra Velikog i jednog od pretka Kleopatre. Tim vjeruje da je hram posvećen bogu Osirisu i njegovoj kraljici, boginji Isis - božanstvu s kojim je Kleopatra imala snažnu povezanost. Figurice Isis, kao i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, pronađeni su tamo.

Budući rad mogao bi pružiti više informacija o tome može li novi tunel voditi do ovih davno izgubljenih grobnica. Sljedeći koraci uključuju istraživanje obližnjeg Sredozemnog mora. Između 320. i 1303. godine n.e., serija potresa pogodila je obalu, uzrokujući urušavanje dijela hrama i njegovo gutanje valovima.

Prethodna iskopavanja otkrila su mrežu tunela koja se proteže od jezera Mariout do Sredozemnog mora. Tunel je već otkrio neka blaga: pravougaoni blok vapnenca i komada keramike. Godine 2009., tadašnji ministar za starine Zahi Hawass rekao je: "Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, to će biti najvažnije otkriće 21. vijeka. Ako nismo otkrili grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, napravili smo velika otkrića ovdje, unutar hrama i izvan hrama."