ispalio pet hitaca

Atentatora na slovačkog premijera vratili kući. Na sebi je imao teški pancir i kacigu

Juraju Cintuli prijeti doživotna robija zbog pokušaja atentata na premijera Slovačke Robetra Fica. Istražitelj nacionalne kriminalističke agencije (NAKA) optužio ga je za pokušaj ubistva s predumišljajem.

Motiv je navodno bilo neslaganje s politikom aktuelne vlasti. NAKA je pretražila stan atentatora koji je ustrijelio premijera Ficu.

Imao i pancir

U stanu su bili nekoliko sati. Policajski specijalci stigli su danas rano ujutro u stambenu zgradu u Levicama u kojoj je Juraj Cintula (71) živio sa suprugom.

Doveli su i atentatora iz Handlove. Na sebi je imao teški pancir, otporan na metke, i kacigu. Kad su izašli iz stana, okružila su ga četiri policajca. U ruci je držao plastičnu vrećicu.

Istražitelji su pretražili kuću, a forenzičari su prikupili tragove. Iz stana su iznijeli računar i dokumente.

"Prilikom utvrđivanja motiva bit će važno gdje je osoba živjela, koje stvari ima kod sebe, možda će se tražiti i drugo oružje", rekao je bivši istražitelj i advokat Peter Vačok.

Ispalio pet hitaca

Penzionisani književnik je 15. maja u premijera i čelnika stranke Smer ispalio pet hitaca, od kojih su ga četiri pogodila.

Napadača su na mjestu događaja zadržali policijski službenici. Kriminalistički tehničari satima su osiguravali tragove i prikupljali dokaze.

Napadač je navodno rekao da je ponosan na ono što je učinio. Zdravstveno stanje premijera i dalje je vrlo teško Prema posljednjim informacijama, stanje premijera Roberta Fica i dalje je vrlo teško, životno je ugrožen.

U ponedjeljak, 20. maja, u bolnici će se sastati konzilij koji će odlučiti kako će se nastaviti liječenje četverostrukog premijera.