SLOVAČKI PREMIJER

Fico se obratio javnosti prvi put nakon atentata, jedan detalj privukao pažnju

Slovački premijer Robert Fico obratio se javnosti prvi put nakon atentata na njega koji se dogodio 15. maja.

Fico je svoje obraćanje objavio u obliku video snimka na društvenim mrežama.

"Dobar dan, prijatelji. 15. maja me jedan aktivist slovačke opozicije pokušao ubiti zbog mojih političkih stavova, započeo je Fico svoje obraćanje.

"Ako opozicija opstane u sadašnjem ambijentu, horor koji se dogodio 15. maja će se nastaviti i bit će još žrtava, zaključio je Fico i dodao da bi se polako mogao vratiti na posao krajem juna i početkom jula, ako sve bude u redu.

Fico je u svom obraćanju kritizirao opoziciju i medije te je zahvalio javnosti na podršci, kao i medicinskim djelatnicima koji su mu spasili život.

Atentatoru je, kaže, oprostio te ne osjeća mržnju prema njemu.

"Neću pokrenuti nikakvu tužbu protiv njega i neću tražiti naknadu štete. Opraštam mu i puštam ga da sam shvati šta je učinio, zašto je to učinio, rekao je slovački premijer u obraćanju građanima.

Podsjetimo, do napada je došlo 15. maja kada je Fico ušao među svoje pristaše, nakon sjednice vlade u Handlovi, mjesta u središnjem dijelu Slovačke.

Odmah je podvrgnut dvjema operacijama od nekoliko sati u bolnici u Banskoj Bystrici. Oporavak je nastavio u svom domu u Bratislavi. Mnogi koji su pogledali snimak komentirali su kako je Fico vidno smršao te kako je, naposljetku, samo obraćanje išlo ka tome da produbi polarizaciju u slovačkom društvu.

Napadač na Fica, kojeg su slovački mediji identificirali kao Juraja Cintulu (71) odmah je uhapšen i stavljen u pritvor pod optužbom za pokušaj ubistva.