premijer slovačke

Otkriveni novi detalji zdravstvenog stanja Roberta Fice

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno i poboljšava se, rekli su u ponedjeljak ljekari koji ga liječe, dok se Fico oporavlja nakon što su ga pogodila četiri metka u pokušaju ubistva prošle sedmice.

Napad od srijede, prvi veliki pokušaj atentata na evropskog političkog čelnika u više od 20 godina, otkrio je duboke političke podjele u slovačkom društvu, prenosi Reuters.

"Nakon današnjeg sastanka ljekarske komisije, stanje pacijenta je stabilno", objavila je bolnica u centralnom slovačkom gradu Banska Bystrica na svojoj Facebook stranici.

"Klinički se poboljšava, komunicira, a njegovi upalni markeri postupno se smanjuju. Premijer ostaje pod našim nadzorom."

Zamjenik premijera Robert Kalinak rekao je u nedjelju da Ficov život više nije u neposrednoj opasnosti, iako je njegovo stanje još uvijek preozbiljno da bi bio premješten u bolnicu u glavnom gradu Bratislavi.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok rekao je da je uspostavljen istražni tim koji će ispitati je li osumnjičenik djelovao sam kako se isprva vjerovalo.

Sedamdesetjednogodišnji osumnjičenik, kojeg su tužitelji identificirali kao Juraja Cintulu, bivši je zaštitar trgovačkog centra i autor tri zbirke poezije.

Istražitelji će nastojati utvrditi je li on bio dio grupe ljudi koji su jedni druge poticali na izvršenje atentata, rekao je Estok.

"Jedan od faktora koji sugerira umiješanost drugih osoba je da je internetska komunikacija osumnjičenika izbrisana dva sata nakon pokušaja atentata, ali da to nisu uradili niti osumnjičenik, a vjerojatno no njegova supruga", rekao je Estok.