usvojena žalba

ATP vraća bodove i novac ruskom teniseru Rubljovu

Andrej Rubljov ipak neće ostati bez bodova i novčane nagrade osvojene plasmanom u polufinale ATP 500 turnira u Dubaiju, odlučio je Odbor za prigovore ATP Toura, kojem se ruski teniser žalio.

Rubljov je u završnici duela s Kazahstancem Aleksanderom Bublikom dikvalificiran zbog nesportskog ponašanja. Rus je u navali bijesa vikao na linijskog suca zbog jedne njegove sporne odluke.

Sudija je prijavio Rubljova glavnoj sutkinji meča, rekavši da je ruski igrač upotrijebio psovku na ruskom jeziku.

To je ATP supervizor Roland Herfel ocijenio kao nesportskim ponašanjem koje zaslužuje najdrastičniju kaznu - diskvalifikaciju.

Rubljov se žalio na oduzimanje bodova i novčane nagrade. Ta mu je žalba prihvaćena.

"Odbor za prigovore je zaključio da bi, osim gubitka meča, uobičajena kazna za diskvalifikaciju - a to je gubitak svih osvojenih bodova i novčane nagrade - bila neprikladna u ovom slučaju", saopćili su iz Udruženja teniskih profesionalaca (ATP).

Rus je za plasman u polufinale osvojio 200 bodova i novčanu nagradu od 157.755 američkih dolara. Rubljov će, ipak, morati podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 36.400 američkih dolara.

U trenutku njegove diskvalifikacije kazahstanski predstavnik Bublik je vodio sa 6:7, 7:6, 6:5. Bublik je dan kasnije poražen u finalu od Francuza Uga Humberta.