David McBride

Australski zviždač koji je otkrio ratne zločine u Afganistanu osuđen na pet godina zatvora zbog odavanja vojnih tajni

Australski sudija osudio je u utorak bivšeg vojnog advokata na više od pet godina zatvora zbog krađe tajnih odbrambenih dosijea o ratu u Afganistanu i njihovo prosljeđivanje u medije.

David McBride, koji se u novembru izjasnio krivim po tri optužbe za krađu i dijeljenje vojnih informacija, dobio je pet godina i osam mjeseci zatvora, javljaju australski mediji.

McBride mora služiti najmanje dvije godine i tri mjeseca prije nego što stekne pravo na uslovni otpust, javili su mediji nakon presude sudije Davida Mossopa na Vrhovnom sudu australske teritorije glavnog grada u Canberri.

Javni emiter ABC saopćio je da je koristio materijal koji je procurio za "Afghan Files", seriju iz 2017. u kojoj se navodi da su australski vojnici bili umiješani u ilegalna ubistva nenaoružanih muškaraca i djece u Afganistanu.

McBrideov advokat, Mark Davis, rekao je ispred suda da će pokrenuti žalbu, što je odluka pozdravljena aplauzom okupljenih pristalica.

Žalba bi se temeljila na pitanju šta znači "dužnost", rekao je on.

McBride se u novembru prošle godine izjasnio krivim po tri optužbe za krađu i curenje vojnih informacija novinarima ABC-a.

On se izjasnio o krivici nakon što njegovi advokati navodno nisu uspjeli uvjeriti sudiju da mu je njegova zakletva o služenju vojnog roka dala dužnost da otkrije informacije ako je to u javnom interesu.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, više od 26.000 australskih uniformisanih pripadnika poslano je u Afganistan da se bore zajedno sa američkim i savezničkim snagama protiv Talibana, Al-Qaide i drugih naoružanih islamističkih grupa.

Australijske borbene trupe napustile su zemlju 2013. godine, ali od tada se pojavio niz često brutalnih izvještaja o ponašanju elitnih australskih specijalnih jedinica.

Oni se kreću od izveštaja o vojnicima koji su ubili šestogodišnje dijete u napadu na kuću, preko odsjecanja ruke mrtvog neprijatelja, do upucavanja zatvorenika kako bi se sačuvao prostor u helikopteru.

Otkrića ABC-a o "Afganistanskim dosijeima" navela su policiju da istraži reportera Daniela Oakesa i njegovog producenta Sama Clarka zbog pribavljanja povjerljivih informacija - čak i pretresa sjedišta emitera u Sidneju, prije nego što je odustala od slučaja.

U novembru 2020. godine, višegodišnja javna istraga objavila je da su australske elitne specijalne snage "nezakonito ubile" 39 civila i zatvorenika u Afganistanu, uključujući pogubljenje po prijekom postupku kao dio inicijacijskih rituala.

Preporučeno je da se 19 osoba uputi u australsku federalnu policiju, da se isplati odšteta porodicama žrtava i da vojska provede niz reformi.