Region

Austrija bi mogla trajno zabraniti komemoraciju na Bleiburgu: “Ustaški duh glasniji od sućuti”

Austrijski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o zabrani komemoracije na Bleiburgu koju su poduprli baš svi tamošnji zastupnici, osim onih iz krajnje desničarske i antimigrantske Slobodarske stranke (FPO).

Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Bleiburškom polju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovogodišnji skup je suspendiran zbog preveniranja epidemije koronavirusa, no svi budući mogli bi biti zbog neželjenih fašističko-revizionističkih tendencija.

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Bleiburg, no svakako predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštrog zaokreta, piše Slobodna Dalmacija.

Očituje li se o njoj pozitivno i vlada, iako bi se moglo dogoditi da majski prizori iz Austrije ubuduće trajno izostanu.

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutrašnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. jula mora se očitovati o ovome zastupničkom apelu koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi, među ostalim i ono dopušta li članak 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovoga skupa.

Iako gotovo svi austrijski parlamentarci ne dvoje oko toga da je manifestacija s misom zadušnicom na Bleiburgu postala epicentar simpatiziranja pronacističkog ustaškog pokreta, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je jer se sve godinama odvija na privatnom posjedu, i to u vlasništvu hrvatskog udruženja –​ Počasnog bleiburškog voda.

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske zastupnice Olge Voglauer iz stranke Zelenih (koja je ujedno i koalicijski partner vladajuće Narodne stranke Sebastiana Kurza), ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihova zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojemu bleiburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije.

U svojoj ekspertizi on je istaknuo da je "duh glorificiranja fašističkog ustaškog režima potisnuo namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih smaknuća", te da se takvo falsificiranje naravi skupa protivi austrijskom Zakonu o okupljanju.

"U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Bleiburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na historiju Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu", smatra Olga Voglauer.

Da stvar bude ljepša, Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem je povrh postojećih 30.000 kvadratnih metara zemljišta na Bleiburškom polju kupio i dodatnih 18 hiljada kvadrata, izvijestio je u maju austrijski Kleine Zeitung i objavio kako raspolaže kupoprodajnim ugovorom.

Ova transakcija bi se lako mogla pokazati jako promašenom investicijom, pogotovo zato što je austrijska liberalna stranka Naos već oštro kritizirala prodaju poljoprivrednog zemljišta u posve druge svrhe.

Glasnogovornik stranke za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern posao je nazvao "protivpravnom prodajom i prvoklasnim skandalom", pa se i koruški premijer Peter Kaiser javno založio za "micanje" bleiburške komemoracije.

Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika

Vukojević još šuti

Komentar austrijskih zbivanja "Slobodna Dalmacija" pokušala je dobiti od najzainteresiranije strane u ovoj priči, Počasnog bleiburškog voda na čelu s Vicom Vukojevićem, ali nisu uspjeli.

Iz ovog udruženja su im samo neslužbeno poručili da tek sljedeće sedmice imaju sastanak o najnovijim događajima nakon čega će uputiti saopćenje medijima.

Svjetski jevrejski kongres: Ne može se odavati počast počiniteljima genocida

Poteze austrijskih zakonodavaca vrlo glasno su pozdravili iz krovne jevrejske organizacije u više od sto država, Svjetskog jevrejskog kongresa.

"Hrabri austrijski zastupnici poslali su jasnu poruku da u njihovoj zemlji nema mjesta za bešćutne pokušaje historijskog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj historiji bilo koje zemlje počiniteljima genocida. Nijedno društvo ne može izbjegavati suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti", poručili su iz Svjetskog jevrejskog kongresa, ističući kako nedavne akcije novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sugeriraju prekid s takvim uznemirujućim stajalištima.