Svijet

Austrijskoj vladi predložena trajna zabrana skupa u Bleiburgu

Ekspertna grupa unutar ministarstva unutrašnjih poslova Austrije predložila je tamošnjoj vladi da trajno zabrani skup u Bleiburgu. Zaključak ekspertne grupe je da organizatori proteklih godina nisu poduzimali potreban napor u uklanjanju ustaškog znakovlja među posjetiteljima skupa. Štaviše, poticali su isticanje tih simbola, navodi se u izvješću koje će u srijedu biti predano austrijskoj vladi, piše Die Presse.

U protekle dvije godine komemoracija na Bleiburgu se nije održala zbog pandemije, a kako stvari stoje, neće se održati ni u budućnosti.

Također, navodi bečki list, u toj odluci učestvovali su ekspertna grupa ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, historičari, pravnici i predstavnici Katoličke crkve. Istu informaciju potvrdio je i Kleine Zeitung.

Austrijska vlada tu grupu oformila je navodno nakon incidenta 2019. godine kada je Danijel Majić, koji je tada izvještavao za list Frankfurter Rundschau, tvrdio da ga je Velimir Bujanec pljunuo te da su ga osobe u njegovoj pratnji okružile i udarale šakom i nogama.

Majić ih je zbog toga prijavio policiji. Bujanec je to demantirao.

Organizator skupa na Bleiburgu je Počasni bleiburški vod pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.