Film

‘Avatar: Put vode’ ruši rekorde: Nalazi se na sedmom mjestu filmova s najvećom zaradom

Dugoočekivani film Jamesa Camerona 'Avatar: Put vode', prvi nastavak Oscarom nagrađenog kino hita 'Avatar', već četiri sedmice nalazi se na vrhu ljestvice filmova s najvećom zaradom svih vremena, trenutno je na sedmom mjestu, a uskoro bi se mogao popeti i na prvo, piše Rotten Tomatoes.

'Avatar: Put vode', reditelja Jamesa Camerona, nastavlja voditi u svjetskom vrhu. Novi blockbuster već četiri sedmice nalazi se na broju 1 filmova s najvećom zaradom. Mogao bi dosegnuti i rekordnu sedmu sedmicu. Ovog vikenda donio je zaradu od 45 miliona dolara. Što je drugi najbolji vikend s takvom zaradom svih vremena, na prvom mjestu i dalje je 'Avatar' iz 2009. godine. 

Inače, samo 24 dana od premijere nastavak filma zaradio je ukupno 516 miliona dolara, a ta brojka nastavlja rasti.

Prešao je hitove poput Marvelovih 'Avengera', 'Kralja lavova' iz 2019. godine i 'Jurskog svijeta'. 

Film Jamesa Camerona Avatar: Put vode službeno je nadmašio Top Gun: Maverick i postao film s najvećom zaradom na kinoblagajnama u 2022., piše Variety. Nastavak hita iz 2009., koji je postao najuspješniji film u historiji, zaradio je 1,51 milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama. Tako je postao najuspješniji film u 2022.

Avatar: Put vode trenutno se nalazi na 10. mjestu liste najuspješnijih filmova svih vremena. Očekuje se da će se i dalje nastaviti uspinjati.