Svijet

Baerbock: Njemačka priprema snažan paket sankcija za Rusiju. To uključuje i Sjeverni tok 2

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je kako Njemačka priprema "snažan" paket sankcija protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, uključujući i plinovod Sjeverni tok 2, prenosi dpa.

Također je čvrsto stala iza njemačkog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini kako bi pomogla zemlji u odbrani od ruske agresije.

Nespremnost Njemačke da se pridruži drugim članicama NATO-a, poput Sjedinjenih Država, Britanije i baltičkih zemalja, iznenadila je saveznike i frustrirala prozapadnu vladu u Kijevu.

Nova vlada lijevog centra Olafa Scholza rekla je da radi na smirivanju krize, ali je isključila slanje oružja, što je stav koji je zauzela i bivša vlada Angele Merkel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je za CNN da "ništa nije isključeno" kada su u pitanju sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju.

Rekla je kako su mogući isključenje Rusije iz međunarodnog SWIFT bankarskog sistema ili ciljanje na Sjeverni tok 2. Istaknula je da Evropa traži rješenje putem pregovora, ali i da se priprema za najgore.

Plinovod Sjeverni tok 2, za dovođenje ruskog plina u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, izaziva podjele jer Ukrajina uveliko zavisi o naknadama za tranzit plina. U međuvremenu je Washington kritizirao da se povećava energetska zavisnost Evrope o Moskvi.