Magazin

Balaševićevog sina pozvali u Zambiju po priznanje, fanovi zatečeni: Kakve veze Đorđe ima s njima?

Aleksa Balašević (27), sin Đorđa Balaševića i njegovo najmlađe dijete, otišao je u Zambiju na nekoliko dana. U ovu su ga zemlju pozvali kako bi preuzeo orden za svojeg oca, nedavno preminulog pjevača.

U glavnom gradu Zambije, Lusaki, dočekali su ga čelni ljudi, koji su mu poklonili kapu zambijske mornarice i sliku na kojoj piše: "Žandara nema koji ne zna moj lik".

Nakon Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Zagreba, Skoplja te bugarskih i poljskih gradova panonski je mornar dobio priznanje i od ove zemlje, a njegov sin je ceremoniji prisustvovao uz suprugu Nikolinu i još nekolicinu najbližih suradnika.

"Zahvaljujući mom ocu, država Zambija me je pozvala da dođem i budem dio jedne ceremonije vezane za njega u jednoj tako dalekoj državi i ogromnoj, otprilike kao tri njegove Jugoslavije. Svima je nejasno zašto iako znaju da je moj otac bio ambasador Ujedinjenih naroda", rekao je Aleksa Balašević u videu kojeg je objavio na Instagramu.

Dodao je kako je Đorđe Balašević bio za vrijeme aparthejda 80-tih godina pozvan ispred ambasade Jugoslavije na ceremoniju u Južnoafričkoj republici.

"Međutim, primijetio je da se u pozivnici ponavljala riječ 'bijeli' i slično. Znao je o čemu se radi. Pitao je hoće li na ceremoniji biti i onih drugih, a onda je dobio odgovor: 'Misliš oni obojeni'. Rekao je: 'Ne, mislim oni ljudi'. Odbio je, naravno, da ode. Isti ti ljudi danas mene čine ovako ponosim, da odem pred njih i da budem pozvan na ovaj jedan zaista povijesni prelijep čin vezan za njega. To je jednostavno on. I iz tog razloga svi mi ostajemo bez teksta što je on ustvari i dokle njegove riječi idu", zaključio je Aleksa u videu.

Uz jednu od objava iz ove afričke zemlje, onu na kojoj preuzima već spomenuti dar, mornarsku kapu, Aleksa je napisao:

"Riječi su suvišne, Ali ajd'… Ovaj put nema kapi vode koji su kao biseri, već suza koje su kao ordenje! Ovaj put, kao i svaki prethodni i budući da vidim njega onakvog kakvog ga jedino i znam… Mog i vječnog! Od Bitolje, Sofije, Cetinja, Novog Sada, Sarajeva, Varaždina, Ljubljane pa i Krakova, Kijeva do Lusake! Prostire se tvoje Panonsko More. Žandarmerija Zambije izrazila je dobrodošlicu i zahvalnost tvom sinu na aerodromu Kenet Kaunde u Zambiji zbog jednog od svetih gesti koje si uradio dosta prije mog rođenja… Poklonivši mi kapu Zambijske Mornarice i sliku na kojoj piše 'Žandara nema koji ne zna moj lik', izgleda je stvarno tako moj veliki prijatelju i oče. Ponos, ljubav, suze i neki neopisiv osjećaj. Često. Volim te, volimo te".

Oglasila se i njegova majka Olivera Balašević (62), koja nije krila koliko je ponosna na svog sina, kao i supruga. "Ne znam više Bože prosti… Da l' da strepim ili da stremim da to breme posebnosti i na tebe nakalemim? Ako nije kasno već", napisala je Olja uz video na kojem Aleksa putuje u Afriku.

Aleksa je, inače, mladi umjetnik i producent filma "Megdan". O projektu se još ne zna puno detalja, no jasno je da će neki od likova biti MMA borci. Aleksa, inače, bavi organizacijom MMA borbi pod istim imenom, Megdan.