Magazin

Ustaški simboli na Balaševićevom muralu u Novom Sadu

Ustaški simboli na muralu Đorđa Balaševića

Ustaški simboli osvanuli su na Balaševićevom muralu u Novom Sadu. Mural posvećen legendarnom kantautoru u Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu ponovo je na meti huligana.

Na muralu je crvenom bojom napisana uvredljiva poruka, dok je na čelu Balaševića osvanuo znak "U", koji se povezuje s hrvatskim ustašama, piše 021.rs.

Mural je u martu prošle godine naslikao 27-godišnji Deni Božić iz Doboja na poziv vlasnika obližnjeg kafića Biciklana. Ubrzo je postao meta huligana. U maju i junu prošle godine također crtali ustaške simbole na naslikanoj glavi Balaševića.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini u Novom Sadu gdje je živio, usljed posljedica izazvanih korona virusom.

Balašević je od 1982. godine gradio solo karijeru, koju su obilježile stotine hitova.

Tokom ratova devedesetih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Nakon smrti čuvenog kantautora, mnogobrojni gradovi u Srbiji, ali i sa prostora bivše Jugoslavije oprostili su se od umjetnika čiji su stihovi obilježili čitave generacije.

Nakon njegove smrti, obožavatelji Đorđa Balaševića u velikim su se brojevima okupljali u brojnim gradovima regije, te palili svijeće, pjevali njegove pjesme i odavali mu počast.

U njegovom je rodnom Novom Sadu dva dana kasnije, 21. februara 2021. proglašen dan žalosti.

Samo dan prije godišnjice njegove smrti na Youtbeu je osvanula Balaševićeva pjesma za koju su neki fanovi pretpostavili da je nova i do sad neobjavljena. No pokazalo se da se radi o filma Majstor i šampita iz 1986. godine.