Bećirović: Građani ne smiju biti taoci neodgovornih političara
Politika

Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu Doma naroda: “Blokada države i državnih organa je opasan antiustavni čin”

Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) uputio je javni poziv predsjedavajućem tog doma Draganu Čoviću da prekine blokadu najvišeg zakonodavnog organa Bosne i Hercegovine i sazove sjednicu.

Kako je naveo, blokada države i državnih organa je opasan antiustavni čin s nesagledivim posljedicama zato ga je pozvao da prekine s takvom politikom i deblokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, javlja FENA.

– Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovinu ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara. U temeljima pravne, demokratske i evropske države je dužnost poštovanja i pridržavanja ustava, zakona, poslovnika i pravnog poretka – dodao je Bećirović.

Podvukao je da je blokada rada najvišeg zakonodavnog organa države opasno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda te je takva praksa neprihvatljiva.

– Vaše neodgovorno djelovanje je direktan udar na principe pravne i demokratske države. Bez pravne države nema mira, nema istinske demokratije, nema ljudskih prava i građanskih sloboda, nema ravnopravnosti i osjećaja sigurnosti – podvukao je u pismu upućenom Čoviću.

Kao osobi koja se u javnosti predstavlja nosiocem evropskih vrijednosti, skrenuo mu je pažnju na činjenicu da su svi najviši pravni akti država Evropske unije, uključujući i Ugovor o EU, princip pravne države pozicionirali na najviše mjesto među postulatima po kojima ti sistemi funkcioniraju.

Kako je zaključio, parlament osim ustavotvorne, zakonodavne, kontrolne i drugih funkcija, treba da obavlja i funkciju povezivanja i sinteze zahtjeva, volja i interesa cijelog društva prema državi i njenim institucijama te je Čovića pozvao da sazove sjednicu i otkoči rad Doma naroda ili da podnese neopozivu ostavku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare