Vijesti

Bego Gutić pravi haos u Banovićima. Pokušava se silom zadržati na poziciji

"Pozivam Vas sutra (ponedjeljak) u 7:30h na organizovano okupljanje i doček ispred zgrade Općine Banovići povodom najavljenog nasilnog ulaska u Općinu od strane PDA Sifeta Ikanovića, Žunić Edina, Kovacević Nermina i drugih.

U cilju što svečanijeg dočeka pozivam Vas da ponesete cvijeće. Nakon svečanog dočeka planiran je prijem i kahva u kabinetu općinskog Načelnika", objavio je jučer Bego Gutić.

Dočekalo ih nešto dugo

No, vijećnike je dočekalo nešto drugo, a ne, kako navodi dosadašnji načelnik, "cvijeće i kahva".

Kako javlja naš izvor iz Banovića, vijećnici su napadnuti ispred zgrade Općine, zbog čega su intervenirali i policijski specijalci.

Podsjetimo, na vanrednoj sjednici 6. jula 14 vijećnika, od 25 koliko ih sjedi u Općinskom vijeću Banovića, glasalo je za pokretanje Inicijative za opoziv Bege Gutića. Međutim, Gutić tvrdi da to nije provedeno po proceduri.

Osim toga donesene su Odluke o razrješenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća i zamjenika predsjedavajućeg te Odluke o izboru Sifeta Ikanovića za predsjedavajućeg i Odluka o izboru Edina Žuinića za zamjenika predsjedavajućeg.

Kako navode vijećnici, još 7. jula su novi predsjedavajući i zamjenik pokušali ući u zgradu Općine, ali im je pristup, navodno po nalogu Bege Gutića, fizički zabranjen.

Unaprijed upozorili

Upozorili su da bi se slično moglo desiti i 31. jula, što se, očito, obistinilo.

“Obavještavamo da ćemo, nas 14 vijećnika, koji čine većinu u Općinskom vijeću Banovići dana 31.07.2023.godine u 8 sati, kao legalni predstavnici građana Banovića pokuašati ući u prostorije Općinskog vijeća Banovići koje se nalaze u zgradi Općine Banovići u ulici Alije Dostovića broj 1, kako bi obavili razgovor sa Rukovodiocem stručne službe Općinskog vijeća Banovići, radi primopredaje i obezbjeđenja nesmetanog rada zakonodavnog organa obzirom da nam Rukovodilac stručne službe nije odgovorio na dostavljene akte od 07.07.2023. godine i 20.07.2023. godine", navodi se u obajveštenju koje je potpisalo 14 vijećnika.

To su Sifet Ikanović, Edin Žunić, Emir Idrizović, Mirza Demirović, Esmir Kukić, Munever Rizvić, Alisa Lapandić, Azra Dedić, Nermin Kovačević, Adnan Okanović, Zaim Pirić, Mehmed Šarić, Mensur Gutić i Dževad Dostović.