Vijesti

Benjamina Karić gradonačelniku Beograda poslala kopije presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je riječ dati proteklog vikenda i gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću poslala kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Izjava gradonačelnika duboko je potresla sve ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, koji su preživjeli agresiju i genocid. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu.
Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. Nisam ni ja bila rođena kad su izvršeni mnogi zločini u svijetu, ali ih nikada ne osporavam", kazala je Karić.

Šapić je prije nekoliko dana izjavio kako “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”. Bio je to njegov odgovor aktivistima koji su tražili da ukloni mural zločincu Mladiću na beogradskom Vračaru.

Karić mu je odmah odgovorila kazavši da bi gradonačelnik Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja Šapić trebao biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Dodala je da će, uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, Gradska uprava Grada Sarajeva zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati. Svoje obećanje je i održala.

"On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, poručila je Karić Šapiću.