Vijesti

Bevanda potpisao: BiH se zadužuje 30 miliona eura za koridore rijeka Save i Drine

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emmanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura, namijenjenih za integrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ovaj način podržala je Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije, saopćeno je danas iz Ministarstva finansija i trezora.

Bevanda je naglasio da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoline, ali i zaštitu od poplava, te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save.

“Važnost ovog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna, što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoline i ulaganjima u naše prirodne potencijale”, istakao je Bevanda.

Prema uslovima iz ovog ugovora o zajmu, 30 miliona eura bit će alocirano na Republiku Srpsku, uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grace perioda.

Bevanda je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konsultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana BIH.

Ugovor je potpisan bez uobičajenih ceremonija zbog epidemioloških mjera koje su poduzeti radi sprečavanja koronavirusa.

 Povezani postovi: