stigla čestitka

Biden čestitao Dan državnosti BiH: SAD predane suverenitetu Bosne i Hercegovine

Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti, poručivši da SAD ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

"Ostajemo posvećeni jačanju veza između naših ljudi čija su različitost i dinamičnost uvijek jačale naše partnerstvo", istaknuo je Biden na početku svog pisma koje je upućeno Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

"Pokušaji da se potkopa Dejtonski sporazum, napadi na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost BiH. To također predstavlja prijetnju građanima i normalnim uslovima za život.

Dok slavite praznik vaše države, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma", navodi Biden u pismu.

Kazao je kako će fokusiranje vlasti na zajedničke vizije osigurati mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost, "kakvu građani zaslužuju".

"U godini pred nama radujem se jačanju partnerstva između naše dvije nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti. Želim vam ugodnu i mirnu proslavu nacionalnog praznika", poručio je američki predsjednik.