Svijet

Biden: Molim vas, oluju shvatite ozbiljno!

Uragan Ida pogodio je u nedjelju američku državu Louisianu, jugozapadno od New Orleansa, kao uragan 4 stupnja, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju – piše Index.hr.

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je NHC.

Uragani takve snage, jedan stupanj manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchon, šesnaest godina nakon uragana Katrina koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Više od 285.000 domaćinstava je bez struje

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je stanovnike koji se nalaze na putu uragana Ida da oluju shvate “vrlo ozbiljno” – prenosi CNN.

Pozvao je stanovnike da slušaju dužnosnike i da budu na sigurnom dok uragan Ida zahvaća obalu Louisiane.

“Oluja je opasna po život. To nije samo obala. Nije samo New Orleans. To je i sjever. Očekuje se da će oborine biti izuzetno velike “, rekao je Biden na brifingu u Federalnoj agencije za upravljanje u hitnim slučajevima.

Joe Biden je obećao da će staviti “punu snagu zemlje” u spašavanje i oporavak.

“Bit ćemo ovdje. Bit ćemo ovdje da pomognemo zaljevskoj regiji da stane na noge što je prije moguće i koliko god je potrebno”, rekao je.

Resursi će biti dostupni nakon oluje, rekao je Biden, uključujući 2,5 miliona obroka, 3 miliona litara vode, timove za traganje i spašavanje i timove hitne medicinske pomoći. Dužnosnici su u kontaktu s dobavljačima električne energije za slučajeve dugotrajnih prekida opskrbe.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare