Svijet

Biden na godišnjicu pandemije: 4. jula ćemo slaviti Dan nezavisnosti od korone

Predjednik SAD Joe Biden kazao je kako se nada da će Amerika 4. jula moći obilježiti “Dan Nezavisnosti od Covid-19”, ako se stanovništvo odluči na vakcinaciju, prenosi BBC.

U svom obraćanju Biden je kazao da će narediti državama da sve punoljetne osobe ispune uvjete za vakcinaciju do 1. maja

Trenutne mjere se razlikuju u zavisnosti od dobi ili zdarvstvenom stanju stanovnika.

Predsjednik Biden je održao govor na godišnjicu proglašenja globalne pandemije, a u tom periodu je preminulo pola miliona Amerikanaca što je više nego u Prvom, Drugom i Vijetnamskom ratu zajedno.

Prošle godine mnogi Amerikanci su bili prisiljeni odreći se velikih proslava, vatrometa i povorki 4. jula kada se obilježava nezavisnost od Velike Britanije.

U svom govoru, predsjednik je je rekao da ne očekuje da će se ove godine moći održavati veliki događaji, ali se nada da će se manje skupine ljudi ponovno moći sastajati.

“Ako to učinimo zajedno, 4. juli je velika šansa da se vi, vaša porodica i prijatelji okupite u svom dvorištu ili u svom susjedstvu, pripremite ručak ili roštilj te proslavite Dan nezavisnosti”, te dodao “nakon duge, teške godine, to će ovaj Dan nezavisnosti učiniti doista posebnim. Nećemo samo obilježavati svoju nezavisnot kao nacija, već počinjemo obilježavati i nezavisnost od virusa”.

SAD imaju daleko najveći broj smrtnih slučajeva od virusa, ali posljednjih sedmica stope smrtnosti i zaraze opadaju kako se program vakcinisanja ubrzava.

Kao dio plana za ubrzavanje vakcinisanja, predsjednik Biden je rekao kako će povećati broj mjesta na kojima se stanovništvo može vakcinisati, a mobilne jedinice će putovati u lokalne zajednice kako bi osigurali vakcine svima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare