Biden potpisao niz uredbi protiv klimatskih promjena. “Moramo biti hrabri”

123

Američki predsjednik Joe Biden danas je potpisao niz izvršnih uredbi za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući pauziranje novih koncesija nafte i plina na saveznom teritoriju i ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Uredbe ocrtavaju zaokret američke klimatske politike. Bidenov prethodnik Donald Trump nastojao je maksimalno pojačati američku proizvodnju nafte, plina i ugljena ukidanjem regulacija i ublažavanjem ekoloških propisa.

“Predugo smo čekali”

“Po mom mišljenju, već smo predugo čekali da odgovorimo na ovu klimatsku krizu”, rekao je Biden na svečanosti u Bijeloj kući i istaknuo prijetnje s kojima se nacija suočava, poput snažnih oluja, šumskih požara i suše povezanih s klimatskim promjenama.

“Ovo je slučaj u kojem se savjest i pogodnosti spajaju, gdje je suočavanje s ovom egzistencijalnom prijetnjom planetu i povećanje našeg ekonomskog rasta i prosperiteta jedno te isto. Kad razmišljam o klimatskim promjenama i odgovoru na njih, mislim na radna mjesta”, dodao je Biden.

Rekao je i da će izgradnja moderne, otporne i klimatski osviještene infrastrukture i budućnost čiste energije u SAD-u stvoriti milione dobro plaćenih radnih mjesta.

“Moramo biti hrabri”

Njegov fokus na klimatske promjene razveselio je međunarodne partnere i klimatske aktiviste, ali uznemirio naftnu industriju koja tvrdi da će ti potezi koštati SAD milione radnih mjesta i milijarde dolara prihoda u vrijeme kad je američka ekonomija pogođena pandemijom koronavirusa.

Biden je naložio Ministarstvu unutarnjih poslova da pauzira nove savezne koncesije nafte i plina na javnim zemljištima ili morskih voda “u mjeri u kojoj je to moguće” te da preispita klimatske utjecaje i beneficije poreznih obveznika. Biden je također postavio cilj da se do 2030. godine sačuva 30 posto saveznog kopna i voda radi zaštite divljih životinja i nastoji udvostručiti proizvodnju obnovljive energije od vjetra.

Naložio je i saveznim agencijama da “ukinu subvencije za fosilna goriva u skladu s važećim zakonom”. Nije bilo jasno koje bi se subvencije mogle ukinuti prema ovom nalogu, s obzirom na to da je mnoge porezne olakšice u industriji odobrio Kongres. Biden je također rekao da će tražiti od Kongresa da zakonskim putem ukine subvencije.

“Nije vrijeme za male mjere. Moramo biti hrabri”, istaknuo je novi predsjednik SAD-a.