Vijesti

Bivša federalna ministrica Zora Dujmović oslobođena krivice za zloupotrebu položaja

Zora Dujmović, bivša federalna ministrica kulture i sporta, oslobođena je danas pred Općinskim sudom u Sarajevu krivice da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine, potvrđeno je za Raport.

Rijeć je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Podsjetimo, Dujmović se teretila da je u periodu od 1. juna 2015. do 1. jula 2016. godine, postupajući u svojstvu službene osobe, kao federalna ministrica kulture i sporta svjesno propustila utvrditi da li četiri osobe ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima potpisala rješenja o postavljenju.

Prema optužnici, osobe koje su postavljene na ove pozicije nisu ispunjavale uvjete propisane Pravilnikom o unuštrašnjoj organizaciji Ministarstva.

Sudija Denis Kurtović je pri izricanju presude naveo da, prilikom ocjene dokaza, Sud nije našao izvan razumne sumnje subjektivni element krivičnog djela i umišljaja, navodi BIRN.

Nije sporno da su postavljeni za savjetnike, naveo je sudija i dodao da iz dokaza proizilazi da je takve odluke donijela Dujmović kao službena osoba, ali da ključni dokazi iz kojih proizilazi znanje Sud nije našao dokazanim jer nije izveden ni jedan dokaz.

Iz izjava saslušanih svjedoka, odnosno savjetnika koji su imenovani, kako je rekao Kurtović, proizilazi da su izvršili intervju, ali tom prilikom nije bilo govora o uslovima, i upućeni su u pravnu službu kako bi donijeli potrebne dokumente.

Sudija je kazao da ostalim saslušanim svjedocima Sud nije mogao pokloniti vjeru.

Dujmović je oslobođena plaćanja sudskih postupaka.