Svijet

Bivši agent FSB-a bijesan na Kremlj: Odustali su od pravog cilja, prijeti nam poraz

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Institut navodi da dolazi do sve većih neslaganja u ruskim vojnim krugovima te da neki tvrde da Kremlj ne čini dovoljno za pobjedu u ratu.

Bivši oficir ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin (također poznat kao Strelkov) osudio je izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je prioritet “specijalne operacije” u Ukrajini oslobađanje Donbasa, navodi Institut.

Girkin tvrdi da se “Kremlj odrekao ideološke podloge sukoba fokusirajući sukob na Donbas, a ne na cijelu Ukrajinu”. Girkin se požalio da dužnosnici Kremlja više ne dovode u pitanje legitimnost postojanja Ukrajine i da su koncepti “denacifikacije” i “demilitarizacije” zaboravljeni. Optužio je Kremlj za politiku smirivanja i izjavio da prijetnja poraza i dalje raste.

“Girkinovo neslaganje simbolično je za kontinuirane promjene unutar krugova ruskih vojnih entuzijasta i bivših vojnika. Kremlj je više puta revidirao svoje ciljeve za rat u Ukrajini zbog neuspjeha na bojištu.

Kremlj se sve više suočava s nezadovoljstvom ne samo Rusa koji se protive ratu nego i vojnih i nacionalističkih figura ljutitih zbog ruskih gubitaka i frustriranih promjenom okvira rata koju čini Kremlj”, stoji u analizi Instituta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare