stiže pomoć

Blinken na putu prema Bliskom istoku. Prioritet je humanitarna pomoć, ali i američki taoci

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ključno postići sporazum kojim bi se oslobodilo preostale taoce koje je Hamas oteo tokom svog napada

Humanitarna pitanja u Gazi će biti glavni prioritet američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena tokom njegove posjete regiji, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju. Blinken je na putu prema Bliskom istoku, a posjetit će Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu tokom naredne sedmice.

Njegov glavni prioritet na ovom putovanju je dovesti humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, koji se nalaze u veoma teškoj situaciji nakon višemjesečnog vojnog odgovora Tel Aviva na smrtonosne napade Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra. "Potrebe palestinskog naroda su nešto što će biti od najveće važnosti", rekao je Sullivan za američku televiziju CBS.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ključno postići sporazum kojim bi se oslobodilo preostale taoce koje je Hamas oteo tokom svog napada, uključujući američke državljane, i kojim bi se osigurala humanitarna pauza u ratovanju, pojasnio je Sullivan.

"Ovo je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Uporno ćemo se zalagati za to. Ovo je za nas najviši prioritet", kazao je Sullivan. Odgovornost je na Hamasu kada je riječ o takvom sporazumu, dodao je Sullivan, istaknuvši da su prijedlog predstavili Izraelci.