BHDoktor

Bolovi, mučnina, anksioznost, umor, depresija: Jedna bakterija može biti uzrok svih ovih problema


Procjenjuje se da je Helicobacter plyori inficirana polovina čovječanstva, ali se simptomi bolesti, infekcije koja napada sluznicu želuca, ne razvijaju kod svih. Tako neprimjetno može da boravi u našem tijelu tokom cijelog života.

Osim u želučanoj sluznici, može da se pojavi i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj šupljini, pljuvački i stolici. Kao i sve druge bakterije, veoma lako se prenosi preko nečistih ruku, zbog čega se u narodu i naziva bolest prljavih ruku.

Uzrok infekcije

Nedovoljno čista hrana, neispravna voda, kao i prljave ruke najčešći su putevi prijenosa ove infekcije. Također, helicobacter pylori infekcija može da se prenese i metodom "usta na usta" sa zaraženih na zdrave osobe.

Najčešći simptomi su bolovi u želucu, kiselina, nadutost, slaba i otežana probava, mučnina, povraćanje, neprijatan zadah.

Neki pacijenti sa hroničnim gastritisom nemaju nikakvih problema, ali se oni, s druge strane, mogu intenzivirati ako, naprimjer, postoji čir na želucu povezan sa infekcijom. Osim jakog bola, koji je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, a time i tjelesne težine, a u stolici ima i krvi, koja se javlja u oko 25 posto slučajeva.

Postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se Helicobacter plyori nastanila u našem organizmu. To su: depresija, nedostatak energije i snage, anksioznost, hronični umor, nesanica, promjene na koži. Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika preovladavati želučane smetnje, dok će drugi snažnije osjećati indirektne simptome.

Povezanost sa rakom

Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori i karcinoma ili (MALT) limfoma želuca. To daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvijek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.

Posebno je zabrinjavajuće što je među onima koji su inficirani bakterijom Helicobacter pylori četiri puta češća pojava karcinoma želuca.

Terapija

Terapija ove infekcije prvenstveno podrazumijeva potpunu promjenu ishrane i životnih navika. Treba jesti redovno i često, u manjim količinama, a pritom je neophodno da se izbjegava jako začinjena i ljuta hrana, kao i konzumiranje alkohola.

Infekcija Helicobacter plyori može da bude udružena sa intolerancijom na gluten, pa bi bolesnik trebao da izbjegava hljeb, tjestenine, peciva, odnosno namirnice koje sadrže brašno od pšenice, pšenice ili ječma.

Također, u ishrani nisu poželjni soja i kravlje mlijeko, kao i kofein, alkohol, so, industrijski prerađena hrana, masno crveno meso i gazirana pića. Helicobacter plyori u želucu svakako zahtijeva disciplinu i dosljednost u ishrani.

Kako bi se izbjegli neprijatni simptomi u jelovnik bi trebalo da se uvede i hrana bogata vlaknima poput voća i povrća, naročito jabuke, brusnicu, luk, celer, mahunarke, te laneno sjeme.

Od mesa treba izbjegavati sve prženo, kao i roštilj. Poželjno je uvesti ribu najmanje dva puta sedmično. Izbjegavajte vještačke zaslađivače i šećere i potrudite se da jedete manje kiselo voće.

Moćno povrće – najbolji saveznik

Jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljno samo 70 g brokule dnevno da bi se koncentracija Helicobacter plyori smanjila za čak 40 posto. Potrebno je da ovaj režim ishrane provodite barem dva mjeseca.

Brokula je namirnica koja daje gotovo sve neophodno za zdravlje, podmlađivanje i detoksikaciju organizma. Ona sprečava alergiju, prehladu, artritis, rak, dokazuju istraživanja, ali i bolesti oka, daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Ova infekcija se liječi promjenom ishrane, ali i medikamentima, stoga je za ozdravljenje ključna terapija dogovorena sa ljekarom.