Svijet

Bord umjetnika Banksya spasio još 49 migranata

Italijanska obalna straža izvijestila je da je s broda za spašavanje migranata “Louise Michel”, kojemu je sponzor britanski umjetnik Banksy, preuzela 49 migranata.

U saopćenju stoji da je s otoka Lampeduse isplovilo patrolno plovilo na koje je ukrcano 49 osoba koje su smatrane najugroženijima, a među njima su 32 žene, 13 djece i četvorica muškaraca.

Italijanska obalna straža je objavila da se brod “Louise Michel” nalazi u malteškim vodama za potragu i spašavanje, ali je aktivirala jednu od svojih jedinica pošto su to od nje zatražile malteške vlasti.

Plovilo za spašavanje migranata ranije je izvijestilo da je posada u dvjema odvojenim akcijama spasila 219 ljudi, što znači da ih je preostalo još 170 nakon intervencije italijanske obalne straže.

Posada broda “Louise Michel” putem Twittera je jutros zatražila pomoć talijanske obalne straže i malteške vojske.

Brod “Louise Michel”, nazvan tako u počast francuske anarhistkinje iz 19. stoljeća, plovi pod njemačkom zastavom, a spasio je također 89 migranata u četvrtak, navodi se na službenoj stranici broda.

Neovisna organizacija za spašavanje na moru Sea-Watch, koja je ranije ove sedmice izvijestila o tome da je posada “Louise Michela” asistirala u njezinim operacijama, također je na Twitteru pozvala da se pomogne migrantima s broda.

Ulični umjetnik Banksy sponzorira brod “Louise Michel” te ga je oslikao, objavio je Sea-Watch u četvrtak. Britanski umjetnik, čiji je identitet misterij, poznat je po socijalnim temama u svom radu.

Britanski list The Guardian navodi da je Banksy zakupio brod u najvećoj tajnosti i da njime zapovijeda njemačka kapetanica Pia Klemp koju je Banksy kontaktirao u rujnu 2019.

Godinu 2020. obilježava novi rast pokušaja dolazaka migranata centralnom mediteranskom rutom, koja se smatra najsmrtonosnijom na svijetu, a potencijalni migranti isplovljavaju najviše iz Libije i susjednog Tunisa.

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Mediterana nastojeći stići na evropsko kopno, procjenjuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare