OSAM KRIVIČNIH PRIJAVA

Prvi efekti kriminalizacije klevete u RS, pritisak na novinare postaje sve jači

Osjete se prvi efekti kriminalizacije klevete u RS. Podneseno je osam krivičnih prijava za klevetu, protiv novinara i urednika pred okružnim tužilaštvima. Ovi podaci, odnose se na period od Izmjena Krivičnog zakonika RS. Pritisak na novinare, postaje sve jači.

Novinari dobijaju krivične prijave. Zastrašivanja i pritisci očigledno je, kriminalizacijom klevete, postaće sve češći i jači. Novinarska zajednica na to je upozoravala i ranije.

"Metoda zasrtaršivanja. Novinari i ljudi uopšte oklijevaju da govore o stvarima koje se dešavaju oko nas, o tome kako institucije rade, kako zvaničnici rade, ono što sve nas zanima i o čemu trebamo da govorimo", kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

Podnesene su 72 krivične prijave. Od toga 8 prijava se odnosi na novinare i urednike ostale prijave odnose se na građane, javne funkcionere i NN lica. Ovo su podaci prikupljeni iz okružnih tužilaštava.

"Okružno javno tužilaštvo Banja Luka od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika RS, dodana 24.04.2024.godine, zaprimilo je 50 prijava za krivično djelo Кleveta iz člana 208a КZRS i krivično djelo iznošenje ličnihi porodičnih prilika iz člana 208b КZRS. U tri predmeta donesena je tužilačka odluka naredba o nesprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu", kazali su iz banjalučkog tužilaštva.

Misija OEBS u Bosni i Hercegovini i danas upozorava da je „kriminalizacija“ klevete korak unazad – udar na demokratiju.

"Mislim da je pogrešno fokusirati se samo na novinare jer ovo ima uticaja na razmjenu informacija za sve i suprotno je potrebi da imamo dobro informisane građane u cijeloj zemlji. To je suprotno samim temeljima demokratije", mišljenja je Brian Aggeler, ambasador OSCE-a.

Kriminalizacija klevete, ali i najavljeno uvođenje termina „strani agenti“ozbiljno ograničava slobodu društva. Predstavlja korak unazad.

"S moje tačke gledišta je bitno da vlasti na svim nivoima osiguraju da se uklone svi ovi restriktivni zakoni. Potrebno je da se napravi građanski prostor", izjavio je Clément Nyaletsossi Voule, izvjestilac UN-a za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Izmjene Krivičnog zakona RS stupile su na snagu u augustu prošle godine. Podrazumijevaju novčane kazne do 3.000 eura, koje mogu biti i veće, ako se “klevetnički” sadržaj prenosi putem medija ili na javnim skupovima, uključujući i društvene mreže, piše BHRT.