skandal u PURS

Borenović zvoni na uzbunu: Pa ko će odgovarati za ovaj haos? Gdje je sad sveznalica Dodik, što ne progovori?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirao je skandal u Poreskoj upravi RS u kojoj su hakeri ukrali gomilu podataka i prodaju ih na dark webu.

"Stotine miliona KM građana Republike Srpske je uloženo u informacione sisteme, koji su, ispostavlja se, zapravo plaćeni da bi naši lični podaci bili dostupni na crnom tržištu. Umjesto za bržu, efikasniju i sigurniju uslugu, platili smo kolaps", naveo je Borenović.

On je istakao da nema boljeg pokazatelja da se sve radi 'neodgovorno, traljavo i bahato od ovih dešavanja vezano za hakerske napade na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i informacioni sistem Poreske uprave Republike Srpske?'.

"Bilo je bitno da se sruče pare u nečije džepove, da se vlast hvali digitalizacijom i napretkom, a nisu obezbijedili ni osnovnu zaštitu podataka. Nije ni čudo što se sumnja i u priču o hakerskom napadu, kao paravan za nesposobnost i neodgovornost, jer iz dana u dan se sve više otkrivaju rupe u funkcionisanju.

Država bi trebala da štiti građane, ali kod nas građane treba zaštititi od ovakve neodgovorne, nesposobne, bahate, kriminalne grupe koja vodi državu", naveo je Borenović.

On se zapitao ko će snositi odgovornost za haos koji je nastao.

"Poznato je da ćute ministri i direktori, koji izgleda i ne pomišljaju na ostavke. Ali zašto ćuti 'vrhovni vođa', koji sve zna i koji se za sve pita, koji je uređivao i mjere protiv korone i medije i ekonomsku politiku i sve moguće, zašto sada 'sveznalica' Dodik ne progovori? Ne zanimaju nas njegovi izmišljeni ratovi sa Murphyjem, Schmidtom, Helezom, lažne demonstracije moći kada se golim okom vidi sva nemoć i raspad u koji su nas on i njegova bulumenta doveli. Pitao bih i zašto ćuti premijer, ali kad uzmemo u obzir njegova 'stručna' objašnjenja na većinu tema kojih se dohvatio, možda je i bolje da ostane tako, da dodatno ne prisjeda narodu na muku", istakao je Borenović.