Sport

Boris Spasojević za Raport: Iako sam predsjednik Košarkaškog saveza BiH, nikad nisam vidio ugovor generalnog sekretara Čolana

Boris Spasojević aktuelni je predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Spasojević je za Raport govorio o dešavanjima u krovnoj kući bh. košarke. Krajem narednog mjeseca (26. novembar) bit će održana Izborna sjednica KSBiH, pa smo o time i počeli razgovor.

Dostavili prijedloge za Upravni odbor KSBiH

„Ispred Košarkaškog saveza Republike Srpske već smo dostavili prijedloge za Upravni odbor KSBiH o kojima će se izjasniti članovi Skupštine Košarkaškog saveza BiH.

Ispred KSRS, u Upravnom odboru KSBiH trebali bi ostati Siniša Kovačević i ja. Umjesto Dane Muminović predložen je Dragan Mrdić iz Trebinja“, kaže Spasojević, koji je dugogodišnji košarkaški radnik i aktuelni predsjednik KK Igokea.

Spasojević kaže da će pokušati razjasniti i status generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Amera Čolana.

Prema Statutu KSBiH, Upravni odbor imenuje generalnog sekretara na četiri godine. Prošlo je gotovo toliko vremena od imenovanja Čolana…

Na pitanje znači li to da će KSBiH možda krenuti u potragu za novim sekretarom ili će, pak, produžiti mandat Čolanu, dobili smo neočekivan odgovor.

„Da li njemu istječe mandat ili ne, zaista ne znam. Ja kao predsjednik Košarkaškog saveza BiH ne znam tu informaciju!

Razlog je to što Čolan spominje neki svoj ugovor, a koji ja nisam ni vidio. Navodno, on je prvo bio vršilac dužnosti generalnog sekretara, što ne ulazi u te četiri godine. Tako barem on kaže.

Međutim, mislim da će sjednica Skupštine biti prilika da razjasnimo situaciju. Između ostalog, očekujemo izvještaj generalnog sekretara, pa ćemo vidjeti. Tražit ćemo papire vezane za njegov ugovor“, kaže Spasojević.

Nadzorni odbor će dobiti papire

Kad smo kod izvještaja, buru u košarkaškoj javnosti nedavno je podigla i informacija da Nadzorni odbor KSBiH nije uspio doći do dokumentacije kako bi sastavio vlastiti izvještaj za sjednicu Skupštine.

Čak dva puta su članovi NO-a tražili od Kancelarije KSBiH da im dostavi dokumentaciju. No, nisu je dobili…

„Nadzorni odbor je napravio zahtjev u smislu da im se dostave izvještaji. Bio je sporan jedan član odbora iz hrvatskog naroda.

Mislim da je to riješeno i da će oni održati  sastanak i dobiti traženu dokumentaciju da naprave pripreme za Skupštinu“, pojasnio je Spasojević.

Komentirao je on i ostavke dvojice članova Upravnog odbora KSBiH Mirze Teletovića i Feđe Jovanovića.

Umjesto Teletovića, Kantonalni savez Sarajevo naknadno je delegirao Adnana Jašarevića, dok su Zeničani odredili Arnela Kalušića.

Cijeni Teletovića i Jovanovića

„Veoma cijenim rad Teletovića. On je dao  veliki doprinos u radu Upravnog odbora i bh. košarke. Također se zahvaljujem Jovanoviću. Svaki je na svoj način nastojao da pomogne koliko može.

No, čini mi se da generalni sekretar Čolan nije prepoznao tu njihovu želju. Mislim da je nedostatak obostrane saradnje bio razlog da se njih dvojica povuku.

Mene raduje da su Jašarević i Kalušić već na prvoj sjednici Upravnog odbora pokazali želju za radom. Transparentnošću i sportskim motivima mogu donijeti jednu novu energiju. Vjerujem da će Upravni odbor krenuti novim pravcem“, smatra Boris Spasojević.

O vlastitoj saradnji s Čolanom, kaže:

„Postoji komunikacija, uglavnom mailovima. Nadam se da ćemo poslije ove Skupštine i dolaska novih članova Upravnog odbora imati bolje i transparentnije odnose sa generalnim sekretarom“.

Što se tiče učinka naših seniorskih reprezentacija ovog ljeta, Spasojević nema prevelikih zamjerki.

Boris Spasojević: Imamo potencijal

„Moramo biti zadovoljni plasmanom ženske selekcije na Svjetsko prvenstvo. Kad su u pitanju rezultati, svi znamo da smo u Australiji prošli bez pobjede. To će svako tumačiti na svoj način. Međutim, i sam plasman je veliki uspjeh.

Kad je u pitanju muška reprezentacija, poslije pobjede nad Slovenijom možda smo se više radovali i kasnije pružili malo lošije partije. Nadam se da će naredni ciklus kvalifikacija donijeti novi razlog za radost i da će se reprezentacija plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Ima tu dobrog potencijala. Mislim da se i stručni štab pokazao dobrim“, kaže Spasojević.

Govoreći o selektorima, Adisu Bećiragiću (muška) i Goranu Loji (ženska), Spasojević je rekao da nema vijesti o promijeni njihovog statusa.

„Niti su oni podnijeli ostavke niti je Upravni odbor pričao o njihovom statusu. Moguće je da ćemo tokom Skupštine razmotriti i njihove izvještaje“, rekao je Boris Spasojević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare