Politika

Borrell: Upozorit ću Dodika da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suverniteta BiH

Balkan nisu neko stražnje dvorište Evropske unije, to je naše unutrašnje dvorište, izjavio je visoki predstavnike Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell uoči početka neformalne večere sa šest lidera zemalja zapadnog Balkana. 

Večera se održava u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje, a tema je budućnost regiona.

“Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorm Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine”, kazao je Borell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike. 

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

“Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika”, kazao je Borrell.

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Evropu. 

“To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost”, zaključio je Borrell.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare