prije više od 80 godina

Brodovi koji su bombardirani u Pearl Harboru mogli bi pomoći naučnicima u borbi sa klimatskim promjenama

Volonteri su prepisali oko 28.000 zabilješki iz brodskih dnevnika, pomažući da se stvori slika o klimi

Brodovi bombardirani u Pearl Harboru prije više od 80 godina dali su vremenske podatke koji bi mogli pomoći u razumijevanju klimatskih promjena.

Dnevnici s američkih brodova koje su Japanci gađali 7. decembra 1941. godine, nakon čega su se Sjedinjene Američke Države i zvanično uključile u Drugi svjetski rat, pokazali su se kao riznica za savremene naučnike.

Nastavili prikupljati podatke

Mnogi od oštećenih brodova vratili su se u pogon nakon iznenadnog napada, koji je doveo do ulaska Amerikanaca u rat.

Nastavili su prikupljati podatke, uključujući temperaturu površine mora i brzinu vjetra, prenosi Sky News.

"Rat je bio posvuda oko njih, ali oni su i dalje obavljali svoj posao s profesionalizmom", rekao je istraživač Praveen Teleti.

Ovaj naučnik je vodio istraživanja informacija koje su posade prikupile.

Među brodovima su bili USS Pennsylvania, koji je izgubio devet vojnika u bombardiranju, i USS Tennessee, koji je izgubio pet.

Oba su se vratila u službu iako su bili direktno pogođeni u napadu japanskih snaga.

Njihova stalna predanost prikupljanju vremenskih podataka bila je ključna, budući da je došlo do značajnog smanjenja praćenja ovih podataka tokom rata zbog prekida mnogih ruta.

Brodski dnevnici

Volonteri su prepisali oko 28.000 zabilješki iz brodskih dnevnika, pomažući da se stvori slika o tome kakva je klima bila na Pacifiku između 1941. i 1945. godine.

Ova opažanja sugeriraju da se više podataka prikupljalo tokom dana dok je rat bjesnio, kako bi posade smanjile svoju izloženost neprijateljskim brodovima.

Vjeruje se da su promjene poput ove mogle dovesti do neznatno zabilježenih nešto viših temperatura. To znači da današnje historijske knjige pokazuju razdoblje abnormalne topline.

Dr. Teleti sa Univerziteta u Readingu rekao je da će podaci pomoći naučnicima da "shvate kako se svjetska klima ponašala u vrijeme ogromnih preokreta".

“Najveće poštovanje treba ići hrabrim vojnicima koji su zabilježili ove podatke”, dodao je on.

Nalazi su objavljeni u časopisu Geoscience Data Journal.