bilo je i mrtvih

Bure baruta umalo eksplodiralo: Šta se zaista jučer dogodilo na Kosovu?

Dan je počeo smrću policajca. Beograd i Priština brzo su se međusobno optužili za nasilje

Najmanje četiri osobe su mrtve nakon što je kosovska policija "očistila" manastir na Kosovu koji je držalo najmanje 30 do zuba naoružanih muškaraca u blizini granice sa Srbijom.

"Stavili smo ovaj teritorij pod kontrolu. To je učinjeno nakon nekoliko uzastopnih bitaka", rekao je Xhelal Svecla, kosovski ministar unutarnjih poslova, prenosi BBC.

Smrt policajca

Dan je počeo smrću policajca u selu Banjska na Kosovu. Beograd i Priština brzo su se međusobno optužili za nasilje.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako je potvrđeno da su troje ubijenih u pucnjavi kosovski Srbi.

Nedjeljna pucnjava počela je oko tri sata poslije ponoći, nakon što je policija objavila da je stigla u Banjsku gdje je prijavljena blokada.

Policajci su napadnuti s nekoliko položaja "arsenalom vatrenog oružja, uključujući ručne granate i projektile ispaljene s ramena", rekli su saopćenju.

Grupa od oko 30 potom je ušla u manastirski kompleks u obližnjem Leposaviću, gdje su boravili vjernici iz sjevernog srbijanskog grada Novog Sada.

Najmanje trojica naoružanih napadača ubijena su u borbama tokom dana dok je policija izvodila ono što je Svecla opisao kao "operaciju čišćenja".

Svecla je rekao da je policija nekoliko puta izvršila hapšenja tokom operacije i zaplijenila veliku količinu oružja i opreme.

Teška eskalacija

Međutim, ostalo je nejasno jesu li svi naoružani napadači uhapšeni tokom akcije.

Napad i pucnjava koja je uslijedila označavaju jednu od najtežih eskalacija na Kosovu u posljednjih nekoliko godina. Uslijedila je nakon mjeseci rastućih napetosti između Prištine i Beograda.

Kosovski premijer Albin Kurti okrivio je "kriminalce sponzorirane od Srbije" za upad. Rekao je da su oni "profesionalci, s vojnim i policijskim iskustvom" koje je finansirao i motivirao Beograd.

Srbijanski predsjednik Vučić uzvratio je u televizijskoj izjavi, okrivivši Kurtija za višemjesečne "provokacije".

Opisujući smrt kosovskog policajca kao "apsolutno osuđujuću", rekao je da Kurti snosi odgovornost za incident.

Rekao je da je Kurti "jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedna druga osoba ne želi sukobe i rat".

"Njegova jedina želja je da nas uvuče u rat s NATO-om. To je jedino što radi cijeli dan", rekao je Vučić.

Napetosti su tiem dodatno porasle na Kosovu, nakon nasilnih sukoba koji su uslijedili nakon spornih lokalnih izbora u maju. Politički pregovori u kojima posreduje Evropska unija, osmišljeni da stabiliziraju situaciju, su u zastoju.

Kritike Borrellu

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Međutim, Srbija – zajedno s ključnim saveznicima Beograda Kinom i Rusijom – to ne priznaje.

Mnogi Srbi ga smatraju rodnim mjestom svoje nacije. Ali, od 1,8 miliona ljudi koji žive na Kosovu, 92 posto su etnički Albanci, a samo 6 posto su etnički Srbi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je ono što je nazvao "gnusnim napadom". Rekao je da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Kosovska ministrica vanjskih poslova, Donika Gervalla-Schwarz, kritizirala je Borrellovu izjavu. Tvrdi da ona ne izražava podršku policiji niti koristi riječ "teroristi" za opisivanje napadača.

Izjava dolazi nakon što su posljednji pregovori u kojima posreduje EU prošle semdice propali, a Borrell je okrivio Kurtija što nije uspio uspostaviti zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi im dala više autonomije.

Nemiri su zahvatili sjeverno Kosovo u maju nakon što su gradonačelnici kosovski Albanci postavljeni u područjima s većinskim srpskim stanovništvom, nakon što su srpski stanovnici bojkotirali lokalne izbore.

NATO je rasporedio dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi se suočili s nemirima u sjevernom gradu Zvečanu nakon izbora.

Oko 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i više od 50 srpskih demonstranata povrijeđeno je u sukobima koji su uslijedili.