samit OSCE-a

Burno u Skoplju nakon što je Lavrov počeo govor. Delegacije napuštaju salu, on ne štedi kritike: Ova organizacija je na rubu provalije

U Skoplju je u toku sastanak ministara vanjskih poslova OSCE-a, a burno je bilo tokom govora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Naime, Lavrov je uz brojne peripetije stigao u Skopje, a let mu je od Moskve trajao pet sati. Zbog njegovog dolaska brojne su države bojkotirale prisustvo sastanku, a sad su neki napustili salu dok je on govori.

Lavrov je u govoru optužio OSCE da postaje "dodatak" NATO-a i Evropske unije, te je kritikovao Zapad dok se invazija Moskve na Ukrajinu odugovlači.

OSCE (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) je osnovana da ublaži tenzije između Istoka i Zapada tokom Hladnog rata.

Pomaže svojim članovima da koordiniraju po pitanjima kao što su ljudska prava i kontrola naoružanja, ali Moskva sve više optužuje grupu da se okreće od svojih temeljnih principa.

"OSCE se u suštini pretvara u dodatak NATO-a i EU“, rekao je Lavrov na sastanku.

"Organizacija je, da se razumijemo, na rubu provalije. Postavlja se jednostavno pitanje: ima li smisla ulagati u njenu revitalizaciju?" dodao je on.