Atlas

Čemu se nadati: Trebamo li otkazati putovanja planirana za ljetni period?

Proljetni odmori su otkazani, ali hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Je li sada pravo vrijeme da počnete planirati svoje ljetno putovanje? Zbog pandemije koja je pogodila cijelu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje.

Međunarodne se granice zatvaraju, aviokompanije prizemljile su hiljade letova i zdravstveni službenici mole ljude širom svijeta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje COVID-19. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu trgovinu, može imati određene posljedice.

Budućnost putovanja

Kanađanka Teresa Banner trebala je s porodicom sredinom maja putovati u Evropu. Za CNN je istakla da je to putovanje planirala bar 50 sati. Do prije sedmicu dana mislila je da je sve uredu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantina. U posljednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizirala i Teresa opet misli da će možda moći otputovati.

Da je to potpuno konfuzna situacija mogu vam reći i olimpijci. Sedmicama su ih držali u neizvjesnosti, a tek su prije nekoliko dana objavili da se igre pomiču za 2021. godinu.

Najsretnije mjesto na planetu, Disneyland, zatvorio je sve svoje parkove. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih mjeseci nakon toga, na Disneyjevoj stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje nivo rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

"Države mogu biti u različitim fazama pandemije, kao što i određeni dijelovi iste zemlje mogu biti u različitoj fazi pandemije",  ističe CDC.

Hoće li restrikcije uskoro nestati?+

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban promet, premijer Kanade Justin Trudeau rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mjere koje se trebaju usporiti pandemiju nastaviti nekoliko sedmica i mjeseci.

Mnogi javni zdravstveni istraživači sugeriraju da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko mjeseci. Epidemiologinja Maciej Boni slaže se s istraživačima i smatra da će restrikcije potrajati dvanaest mjeseci, ako ne i više. Putovanja će se morati otkazati. Društvene interakcije izgledat će drugačije.

"Odluka možete li sigurno napustiti kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspijemo stati na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo donositeljima zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima predstaviti što se tačno događa", istakla je Boni.

Što manje budemo posjećivali plažu i više budemo pratili savjete da redovno peremo ruke, kašljemo i kišemo u lakat te prakticiramo društveno distanciranje, matematički modeli bit će bolje definirani.

Istražite sada, putujte kasnije

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izoliramo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati otkazati i ne igra neku ulogu. Istražujte mjesta, imate vremena donijeti pravu odluku i isplanirati put za vrijeme kada putovanje bude potpuno moguće.