Politika

Centri za migrante u BiH postali žarišta zaraze koronavirusom

Centri za smještaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta korona virusa u BiH, objavila je međunarodna organizacija koja brine o izbeglicama.

Uz probleme koje BiH ima sa zaštitom svojih građana, kriza se komplikuje jer je sve veći broj zaraženih među više od osam hiljada ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), jedna od međunarodnih organizacija koja se brine o migrantima, objavilo je da je do 12. marta u izolaciji bilo hiljadu migranata u kampu u Velikoj Kladuši.

Testiranjima je potvrđeno 137 pozitivnih slučajeva, a ostali su izolovani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

“Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test su izolovani u kampu. Ovo žarište je nesretna posljedica kritične situacije s koronavirusom u BiH”, stoji u saopštenju DRC-a.

Koronavirus je otkriven i kod migranata u kampu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, ali tamo stanje nije tako loše kao u Kladuši. Zaražene migrante smještaju u posebni šator gdje su po zdravstvenim nadzorom, navodi Hina.

U BiH je u nedjelju potvrđeno manje od hiljadu novih slučajeva i 84 umrlih. U petak je bilo 2.154 novozaraženih, najviše u jednom danu od izbijanja epidemije u martu prošle godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare