Politika

Čerkez: Ne možemo više kontrolirati situaciju

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH govorio je danas o epidemiološkoj situaciji ali i o popuštanju mjera zabrane.

On je istakao da Ministarstvo zdravstva nije preporučilo ukidanje 14-dnevne kućne samoizolacije za sve osobe koje ulaze u BiH

"Tu mjeru je donio Štab Civilne zaštite nakon što je to uradila RS. Krizni štab Federalnog ministarstva nije predložio ukidanje ove mjere. To je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca", istakao je Čerkez.

On je kazao da je da takva odluka predstavlja poseban rizik jer je najveća opasnost da se virus unosi u BiH iz drugih država, te da se nakon ovoga situacija više neće moći kontrolirati.

"Razumijemo građane da praznike provedu s najbližima, ali ih molimo da se svi pridržavaju mjera zaštite. Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je sada stabilna, ali zbog velike količine rizika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva", rekao je Čerkez.

Inače, u Federaciji BiH u posljednja 24 sata su testirane 632 osobe, a registrovana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U ovom trenutku u FBiH je aktivno još 95 slučajeva.