potreban oprez

Četiri znaka da je ponuda za posao prevara

Kao prirodna posljedica povezanosti svijeta, internet prevare su postale učestale ovih dana.

Ove prevare počele da prodiru i na tržište rada i iskorištavaju kandidate koji žude za prilikama. Većina ovih pokušaja prevare je veoma očigledna, dok su neki pokušaji teže uočljivi, prenosi Forbres.

Evo četiri "crvene zastavice" koje će vam pomoći da prepoznate prevaru prilikom ponude za posao.

Proces apliciranja je bio suviše lak

Proces zapošljavanja može biti dug i dosadan i za kandidate i za poslodavca. Dakle, ako imate osjećaj da je bilo previše lako, vjerovatno nije bilo stvarno.

To je posebno tačno ako ste dobili ponudu za posao bez ikakvog intervjua ili ako ste morali razgovarati samo sa jednom osobom.

Dakle, dobiti ponudu za posao čak i bez zoom intervjua? To definitivno predstavlja crvenu zastavicu. Čak i ako vas je neko direktno preporučio menadžeru za zapošljavanje ili ste bili ciljani od strane unutrašnjeg tima i dalje bi trebalo da prođete kroz nekoliko krugova intervjua prije nego što dobijete formalnu ponudu.

Ako vam je kompanija nepoznata, a cijeli proces vam je djelovao kao da je sve bilo previše lako, onda je vjerovatno najbolje da umanjite očekivanja.

Adresa e-maila izgleda sumnjivo

Provajderi e-maila su daleko odmakli kada je riječ o sigurnosnim funkcijama. Međutim, jedna prevara koja je i dalje relativno uspješna u zavaravanju ljudi i izbjegavanju filtera za spam jeste spoofing e-maila.

Spoofing e-maila se odnosi na slanje elektronske pošte sa adrese namjerno kreirane tako da izgleda kao zvanična korespondencija poznatih kompanija.

Nažalost, ova taktika je česta u prevarantskim ponudama za posao, jer je veoma lako kreirati e-mail adresu za bilo šta. Čest trik je uvođenje blagih varijacija u zvaničnu adresu kako bi se privukao lakovjerni čitalac.

Traže da platite opremu

Bez obzira na to koja je vaša industrija, poslovi uvijek funkcionišu na isti način: dobijate određeni ugovoreni iznos za određene pružene usluge.

Šta god radili, nikada ne plaćajte za priliku da radite.

Ako vam kompanija traži novac u zamjenu za bilo šta, to je siguran znak da ste prevareni.

Uobičajena taktika uključuje zahtjev da platite svoju opremu za rad, dodatne takse za navodne obuke ili zahtjeve za uplate unaprijed kako biste „rezervisali“ svoje mjesto.

Traže osjetljive informacije

Nije potpuno neočekivano da poslodavci traže lične informacije.

Obično će poslodavci tražiti neki oblik identifikacije, posebno prilikom obavljanja provjere prošlosti ili popunjavanja papira u poreske svrhe.

Međutim, obično to neće raditi u najranijim fazama procesa.

Budite oprezni prilikom davanja osjetljivih informacija poput vašeg broja socijalnog osiguranja, sigurnosnih pitanja ili bankovnih informacija veoma rano, jer se mogu koristiti za krađu identiteta ili prevaru.

Također je dobra ideja da direktno kontaktirate kompaniju putem kontakt informacija dobijenih sa njihovog zvaničnog veb-sajta ili verifikovanih Linkdin stranica.

Provjerite identitet osobe s kojom razgovarate i razjasnite zašto traže vaše informacije. Nikada ne možete biti previše oprezni. Legitimne kompanije će razumjeti vašu zabrinutost.